Milliókat fenyeget a tengerszint-emelkedés Amerikában

180 tengerparti várost fenyeget a tengerszint-emelkedés az Egyesült Államokban az Arizonai Egyetem legfrissebb tanulmánya szerint.

Az egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatással lenne a klímaváltozás következtében megemelkedő tengerszint az Egyesült Államok part menti városaira. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy összesen 180, elsősorban a Mexikói-öböl, illetve az Atlanti-óceán partján fekvő város van veszélyben. Az előrejelzés szerint egy méteres tengerszint-emelkedés esetén Miami, New Orleans vagy a floridai Tampa területének akár tíz százaléka is víz alá kerülhet 2100-ra a globális felmelegedés következtében.

A veszélyeztetett városokban összesen több mint negyvenmillió ember él, és köztük húsz olyan település van, melynek lakossága meghaladja a 300 ezret.

A hatás pusztító lehet: a tengerszint-emelkedés erózióhoz, ideiglenes árvizekhez, vagy legrosszabb esetben állandó áradáshoz vezethet – állapítja meg a jelentés.

Jeremy L. Weiss, a tanulmányt készítő kutatócsoport vezetője szerint a globális felmelegedés jelenlegi ütemével szinte garantált az egy méteres globális tengerszint-emelkedés, ugyanakkor hozzátette, hogy a grönlandi, illetve antarktiszi jégsapka olvadását is figyelembe véve nem kizárt a négy vagy hat méteres emelkedés sem a következő évszázadokban.

A tanulmány ezt a pesszimista forgatókönyvet is elemezte: az előrejelzés szerint három méteres tengerszint-emelkedés esetén a veszélyeztetett városok területének húsz százaléka kerülne víz alá, az olyan nagyvárosokban, mint Boston vagy New York pedig a terület tíz százaléka lehet érintett. A hat méteres emelkedés már a tengerparti települések területének egyharmadát veszélyeztetné.

Mit tesz ez ellen a Kongresszus?

Miközben az amerikai tudósok vészjósló elemzéseket készítenek a klímaváltozás várható hatásairól, az amerikai törvényhozók napirendjén az átfogó klíma- és energiatörvény egyre lejjebb csúszik a fontossági listán. Ugyan Barack Obama továbbra is elkötelezettnek vallja magát a klímatörvény iránt, az elnök figyelmét az olvadó jégsapkák helyett jelenleg az egyre fenyegetőbb költségvetési hiány csökkentése, illetve a munkahelyteremtés kötik le.

A félidős választások utáni új politikai erőviszonyok miatt ráadásul az év későbbi szakaszaiban sem várható nagy áttörés klíma-ügyben, amelyet jól jelez Obama 2012-es költségvetése is, amelyben már nem szerepel a republikánusok által sokat támadott ún. „cap-and-trade” szén-dioxid-kereskedelmi rendszer sem, Obama klímaprogramjának korábbi alappillére.

Az Obama-adminisztráció a választások után taktikát váltott, egy nagy, mindent magában foglaló törvénycsomag helyett apránként, főleg a Környezetvédelmi Ügynökségre (EPA) támaszkodva szabályozná a károsanyag-kibocsátást, feltéve, ha a republikánusok hagyják. A Képviselőházban többségbe került konzervatív törvényhozók célja ugyanis, hogy megfosszák az EPA-t attól a jogától, amely felhatalmazza a szén-dioxid kibocsátás szabályozására.

A zöld forradalom helyett tehát egyelőre szerény kezdeményezések, és kompromisszumok jellemzik az amerikai klímapolitikát, s miközben egyre többet tudunk meg a klímaváltozás várható hatásairól, Obama mozgástere fokozatosan korlátozottabbá válik.

Bámer Bence

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »