IT-istenekkel ült egyasztalhoz Obama

Az amerikai elnök a gazdaság fejlesztésének lehetőségéről tárgyalt a Szilícium-völgyben a Facebook-alapító, Mark Zuckerberggel és számos más csúcsvezetővel.

Barack Obama csütörtökön Észak-Kaliforniában a Szilícium-völgy 12 cégvezetőjével, így például Mark Zuckerberg Facebook-alapítóval, Steve Jobbs Apple vezetővel, az Oracle szoftvercég alapítójával, a Twitter és a Yahoo vezetőivel, valamint a Szilícum-völgy szívében fekvő Stanford Egyetem elnökével találkozott egy vacsora keretében. A találkozó a sajtó számára nem volt nyilvános.

Az elnök a Szilícium-völgyben igencsak népszerűnek számít. Eric Schmidt, a Google ügyvezető elnöke Obamának kampányolt 2008-ban, azóta pedig nem hivatalos gazdasági tanácsadója. Ugyancsak az elnök embere John Doerr, aki a párt egyik adományozója, valamint a Gazdasági Tanácsadó Testület tagja.

Jay Carney fehér házi szóvivő a több mint kétórás esemény után úgy nyilatkozott, hogy a találkozó témája a kutatás-fejlesztésbe és oktatásba történő befektetés, az ösztönzők kiterjesztése vállalatok számára, az export megduplázása öt év alatt és ezzel összefüggő munkahelyteremtés, valamint egy olyan közös, a kormányzat és privát szféra közötti partnerség volt, amely az induló és kis vállalatokat támogatja.

Obama 3,7 ezermilliárd dolláros, a Kongresszusnak február 14-én megküldött költségvetése 148 milliárd dollárt szán kutatás-fejlesztésre, körülbelül 80 milliárdot szövetségi információtechnológiai programokra és 4 százalékos növekedést jelentő 77,4 milliárdot oktatásra.  

Mint ismert, Obama elnök idén januárban tartott évértékelőjében az oktatás, infrastruktúra és innováció kérdését helyezte beszédének középpontjába az ország jövő szempontjából. Beszédében a technológiai vállalatokat azon ipar örökösének nevezte, amely az Egyesült Államokat gazdasági világhatalommá tette – számolt be a bloomberg.com.

Perényi Krisztián

Felkapott hírek

Friss hírek