Nagyszabású akció készül Umarov ellen

Az Észak-Kaukázus térségében mindig is nagyon forró hangulat uralkodik, melyet Moszkva nem mindig képes megfelelően kezelni. A térség egyik meghatározó vezetője Doku Umarov, hírhedt csecsen terrorista vezér, aki a tavaly márciusi, moszkvai metró támadások kitervelésében is részt vett. Továbbá a január 24-ei Domogyevo-i reptér ellen elkövetett merényletért is vállalta a felellősséget (némiidő elteltével), melynek következtében mindösszesen 37-en haltak meg és több mint százan kórházba kerültek.

Nyikolaj Rogozsin, belügyminiszter-helyettes február 15-ei bejelentése szerint egy komoly akcióra fog sor kerülni, melynek egyetlen célja Umarov likvidálása lesz. Ennek érdekében minden szükséges erőt összevonnak, valamint a katonaság is részt vesz a művelet végrehajtásában.

Nagy kérdés, hogy a fent említett akcióra valóban sor kerül-e, hiszen már korábban is szárnyra kaptak olyan híresztelések miszerint Umarovot meggyilkolták, de ezeket később titkoszolgálati források megcáfolták. Nem találtak semmilyen tényszerű bizonyítékot Umarov halálára. Mindazonáltal az észak-kaukázusi régióban az elmúlt tíz év folyamán számos terrorista vezért öltek meg, mint például Samil Baszajevet, Khalim Szajdullajevet vagy Aszlam Maszhadovot.

A csecsen terrorizmus felszámolásának problémája nagyon komolyan előtérbe került az orosz mindennapokban is, a fokozódó veszély miatt. A vezetés számos intézkedést vezetett be a biztonság helyreállítása érdekében, ezért egyáltalán nem zárható ki egy ilyen akció megvalósulása sem. Ide sorolható a színkódos terrorveszély-előrejelző rendszer, vagy az éjszakai utazási tilalom Dagesztánban. A hasonló műveletek azonban mindig felvetnek bizonyos nemzetközi jogi aggályokat, amelyekért Oroszország már többször is a kritikák kereszttüzébe került.

Rózsa József

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »