Újra letesztelték a bankokat

Sajtóértesülések szerint a 19 legnagyobb amerikai bank ismét teszteken esett át. A jegybank iránymutatása szerint 11% feletti munkanélküliségi rátával kellett kalkulálniuk a vészforgatókönyvekben, amely a FED szerint extrémnek tekinthető.

Más kérdés, hogy az elmúlt hónapokban 9,8%-os értéket is mutatott a hivatalos ráta, sőt, a statisztikai kimutatás mellékleteiben jóval 20% feletti munkanélküliségi rátát is láthatunk, ha hajlandóak vagyunk adatbányászatra. A hivatalos ráta ugyanis nem megfelelően tükrözi a részmunkaidősöket és azokat, akik átmenetileg kijelentkeznek a munkaügyi központokból; ezáltal mesterségesen nyomja lefelé ezt az értéket.

A bankoknak három vészforgatókönyvet kellett megvizsgálniuk, amelynek a tőkehelyzetre, az osztalékfizetésre és a jelzáloghitel-állományra vonatkozó hatásait kellett vizsgálnia. A legrosszabb forgatókönyv (!) 1,5%-os csökkenéssel számolt a GDP-ben 2011 negyedik negyedévében 2010 hasonló időszakához képest. Az optimista forgatókönyv évente 4%-os átlagos bővüléssel kalkulált 2013-ig bezárólag.

A végeredmények márciusban várhatóak, ám ezzel kapcsolatban szkeptikusak vagyunk, hiszen a bankok könyvei, mérlegei is torz képet tükröznek, ebből pedig nehezen lehet megbízható, valós forgatókönyveket összeállítani. Mint ahogy a 2009-es hasonló tesztek, úgy ezek sem fogják érdekelni a befektetőket. Ameddig marad a jó hangulat, addig nem izgatnak senkit a kockázatok, amikor viszont elszakad a cérna, hirtelen csak a kockázatok lesznek majd terítéken.

Equilor

Friss hírek