Pénzzel segítik az egyiptomi demokráciát

A Time magazin kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az Egyesült Államok egyiptomi ellenzéki csoportoknak szánt segélycsomagot készít elő, amellyel az alkotmányreformot, a demokratikus fejlődést és a választások megszervezését támogatja. A támogatás összegéről és címzettjeiről még nem nyilatkoztak, így arról sem, hogy részesülhet-e belőle a Muszlim Testvériség.

Az Egyesült Államok részéről gyakorlatnak tekinthető a diktatórikus rendszerek demokratikus átalakulásához nyújtott anyagi segítség, bár ez a történelemben korántsem volt mindig eredményes. Úgy tűnik, az új demokráciák segítésének folyamata Egyiptomban is folytatódik majd, mivel az Egyesült Államoknak érdeke, hogy az ország Mubarak elnöksége után is stabil partnere maradjon, amely segíti a térségben a status quo fenntartásában.

Míg Obama elnök az első két évben alacsonyabb összegű demokrácia és kormányzati segélyt szánt az ország ellenzéki pártjainak, mint George W. Bush utolsó elnöki évében, a Congressional Research Service szerint a kormányzat 1979 óta körülbelül 2 milliárd dollár összegű támogatást ad évente Egyiptomnak, amely így Izraelt követi sorrendben a folyósított összegek nagyságát tekintve. A kormányzat korábban hasonló összeg elfogadását kérte a Kongresszustól 2011-re is.  A juttatások nagyobb része (2010-ben 1,3 milliárd dollár) katonai jellegű volt. 

Perényi Krisztián

Friss hírek