Mindenki a jegybank esti bejelentésére vár

Két fontos jegybank is előrejelzést tesz ma közzé. Délelőtt a Bank of England publikálja a következő inflációs jelentését, este 8 órakor pedig az amerikai jegybank teszi közzé az előző kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét. Mindkét dokumentum érdekes lehet a monetáris politikai várakozások alakulása szempontjából.

A kényesebb helyzetben bizonyára az angol jegybank van, amelynek inflációs oldalról nézve kell elkerülnie azt a csapdahelyzetet, hogy túlzott kamatemelési várakozásokat fűtsön, miközben stagflációs pályára szorul a szigetország gazdasága. A brit infláció januárban elérte a 4%-ot, ami önmagában valószínűleg még nem okozott meglepetést, legfeljebb csak, hogy az ilyen gyorsan következett be. Mervyn King, BoE elnök ugyanis jelezte, hogy az idén 4-5% között alakulhat a pénzromlás üteme (a jegybanki 2%-os középtávú céljától elszakadva), de hogy ez már az év első hónapjában teljesült, nem sejtet túl optimista kimenetet. Ebből a szempontból rendkívül fontos lesz látni, hogy az angol jegybank az inflációs folyamatokat egyszeri tételek átmeneti hatásának könyveli el, vagy pedig a középtávú inflációs pálya cél feletti lehorgonyzását vetíti előre, ami miatt muszáj lehet mihamarabb kamatot emelni. Ez már most löki felfelé a fontot.

Valamivel enyhébb a „csapda helyzet” az óceán túlpartján, de a Fed kamatdöntéseiről is tudható, hogy a megszokottnál nagyobb a megosztottság a monetáris döntéshozók között, akiknek a kötvényvásárlási programról is stratégiát kell kialakítani: tartják-e a június végéig ígért 600 milliárd dolláros ütemet, vagy változtatnak rajta, esetleg a program kifutásának az idejét tolhatják még el.

A piacon egyébként többen arra számítanak, hogy a Fed is változtat a gazdasági prognózisán, és elképzelhető, hogy kifejezetten az inflációs folyamatokra koncentrál majd az új előrejelzés. Bár a brithez hasonló inflációs nyomás nincs az USA-ban, és a gazdaság is jól teljesít, a középtávú inflációs horizonton jelentkezhetnek veszélyeket, ami akár kamatemelési várakozásokat is beindíthat.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »