Leköszönt a palesztin kormány

Hétfőn délelőtt a Palesztin Hatóság kormányfője, Szalám Fajjád feloszlatta kormányát. Döntését Mahmúd Abbász elnök elfogadta.

A vasárnap felröppent híresztelések szerint azért döntöttek a kormányváltás mellett, hogy megelőzzék a tunéziai és egyiptomi eseményekhez hasonló helyzet kialakulását a Palesztin Hatóság által ellenőrzött Nyugati Parton.

A most távozó kormány huszonnégy miniszteri posztjából csak tizenhatot töltöttek be. Ketten korábban lemondtak, hatan pedig a Gáza-övezetben ragadtak. Fajjádnak most hat hét áll rendelkezésére, hogy felállítsa új – a kormányfő ígérete szerint technokraták által dominált – kormányát. A Reuters úgy értesült, hogy „jelentős változásokra lehet számítani az új kormány összetételében.”

Az előző héten a Palesztin Hatóság, hogy „kifogja az elégedetlenkedők vitorlájából a szelet” (Mkhaimar Abu-Sada, Al-Azhar Egyetem, Gáza-övezet), júliusra helyhatósági, szeptemberre törvényhozási és elnökválasztást ígért. A választásokat már korábban meg kellett volna tartani, de a 2007 óta megosztott palesztinok képtelenek voltak megállapodásra jutni. A Hamasz máris jelezte, nem vesznek részt a választásokon, amíg egy „nemzeti egyezmény” nem születik, a palesztinok területei feletti hatalom megosztásáról. Nashat Aqtas, a ramallahi Bir Zeit Egyetem kommunikációs professzora szerint, ha a Palesztin Hatóság keresztülviszi akaratát a választások megtartátásól, azzal örökre bebetonozzák a megosztottságot.

Németh Vera

Friss hírek

Leave a Reply