Megnyirbálta a költségvetést Obama

Több mint 200 szövetségi program alapos megnyirbálása vagy teljes beszüntetése, az oktatási, a közlekedési és a kutatási ügyek kulcsfontosságú pozícióba emelése: hétfőn ismertették Obama elnök 3,7 ezer milliárd   dolláros költségvetési tervezetét.

Az ambiciózus tervezet voltaképpen a demokrata alternatíva arra a történelmi kihívásra, melyre a republikánus párt az állam kiadásainak radikális megzabolásával kíván válaszolni. Az előrejelzések szerint az amerikai államháztartási hiány idén a második világháború óta legnagyobb, 1,6 ezer milliárd dolláros rekord összeget is el fogja érni, amely az éves amerikai gazdasági forgalomnak körülbelül a 11 százalékát teszi ki. Obama terve a következő évtizedben 1,1 ezer milliárd dolláros deficitcsökkentést ígér, melyet részben a demokraták által is hosszú ideje dédelgetett szövetségi programok szárazra facsarásával, részben pedig olyan célzott befektetésekkel lehetne megvalósítani, mint az energetikai és gyógyászati kutatások támogatása, vagy a vezetéknélküli internet-hálózat fejlesztése.

A washingtoni vita nem a megszorítások vagy a kiadások növeléséről szól. Minden fél egyetért abban, hogy megszorításokra van szükség. Az igazi kérdés az, hogy mit vágjuk meg és mennyivel” – idéz a hétfői Washington Post egy névtelenséget kérő amerikai kormányhivatalnokot, nem sokkal a költségvetési tervezet hivatalos ismertetése előtt.

A kormány költségvetési tervezete mögött húzódó alapvető megfontolás lényegében annyiban különbözik csak az ellenzékétől, hogy az állami kiadások csökkentése mellett Obama sokmilliárd dolláros bevételt remél a republikánusok által indulatosan ellenzett adóreformokból is. A Washington Post híradásának értelmében a tervezet növelné a gazdagabb amerikaiak adóterheit, egyrészt az adóbevalláskor szabadon választható, úgy nevezett tételes elszámolás gyakorlatának szigorúbb szabályozásával, másrészt a nemrég meghosszabbított, még az előző kormány által életbeléptetett rendkívüli adókedvezmények beszüntetésével. Többek között ilyennek számít az olaj- és gázipari cégek, illetve a zömében külföldön tevékenykedő, jelentősebb amerikai vállalatok szubvenciója.

A washingtoni elemzők túlnyomó többségének véleménye szerint Obama tervezete csak csekély mértékben fogja meghatározni a költségvetési vita alakulását a Capitol Hillen, lévén, hogy a ˝ház ura˝ november óta a republikánus párt, mely az azonnali és alapos állami megszorítások szorgalmazása mellett már 2012-re is komplett előterjesztéssel készül. Ennek megfelelően alakul az Obama-féle tervezet előzetes fogadtatása is, konzervatív körök már a hétvégén is azt hangoztatták, hogy a 3,7 billiós ötlet túl kevés és túl kései. A Post által idézett republikánus képviselők szerint a tervezet képtelen kielégíteni a szavazók sürgető igényét, egy kisebb, olcsóbb és hatékonyabb kormányzat után, a kezdeményezésnek szinte semmilyen azonnal is érzékelhető hatása nincs.

Tatai Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »