Hét kormányfő érkezik ma Pozsonyba

Ünnepi, de azért gazdag munkaprogrammal teli kibővített miniszterelnöki csúcstalálkozót tart kedden Pozsonyban a visegrádi négyek csoportja.

A két részből álló csúcstalálkozót a visegrádi csoport megalakulásának 20. évfordulója alkalmával rendezi meg a szlovák kormányhivatal. A visegrádi országok kormányfői – Iveta Radičová szlovák, Petr Nečas cseh, Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök – mellett a találkozón részt vesz Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár, illetve Mikola Azarov ukrán kormányfő is – írja az MTI.

A visegrádi kormányfők a csoportosulás megalakulásának két évtizedes jubileuma alkalmával várhatóan egy közös nyilatkozatot is elfogadnak, amelyben röviden értékelik az elmúlt időszak eredményeit, a V4-ek nemzetközi pozícióját, és vázolják napjaink legfőbb kihívásait, valamint a jövőbeni legfontosabbnak tartott feladatokat is.

A csúcstalálkozó után a résztvevők közös sajtóértekezletet tartanak, amelyen tájékoztatnak megbeszéléseik tartalmáról és eredményeiről. A nyilvánosságra hozott napirend szerint a hivatalos megbeszélések után a magas rangú politikusokat a szlovák miniszterelnök díszvacsorán látja vendégül.

Tavaly július elsejétől idén június 30-ig Szlovákia tölti be a visegrádi csoport elnöki tisztségét, ezért kerül sor a jubileumi ülésre a szlovák fővárosban.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek