Jövő héten már változhat is a jegybanktörvény

Ma nyújtja be a parlamentnek a kormány a jegybanktörvény módosítását, várhatóan a jövő héten pedig már szavaznak is az új törvényről. Amelyet még Schmitt Pál, államfőnek is szignójával kell ellátnia, ahhoz, hogy a hónap végére hatályba léphessen. Mint ismeretes a törvény a monetáris tanácstagok kinevezési procedúráját változtatná meg, ugyanis a jelöltek kinevezéséhez eddig a jegybankelnök és a kormány közös javaslata kellett. Az új törvény értelmében viszont a parlament gazdasági bizottsága jelölhetné a tanácstagokat. A bizottsági helyeket a parlamenti ülésrend arányában osztják el, így ott egyértelmű kormánytöbbség van.

Szinte borítékolhatjuk, hogy az új eljárás keresztülmegy a parlamenten és az államfőn is, de az viszont elképzelhető, hogy a jegybank függetlenségének esetleges csorbulása miatt az Európai Központi Bank felülvizsgálati eljárást fog kérni a magyar kormánytól. Különösebb jelentősége ennek sem lenne, legfeljebb annyi, hogy egy ideig a nemzetközi hírportálokra is felkerülhet a magyar jegybank törvény módosítása körüli mizéria. Ami ennél fontosabb, hogy márciustól új összetételben fog már ülésezni a monetáris tanács, de egyelőre továbbra sem tudni, hogy a parlamenti bizottság kiket jelöl majd az mt tagok közül lejáró 4 mandátum helyére.

Jövő héten hétfőn ül össze utoljára a mostani felállásban az mt, várhatóan nem emelik tovább az irányadó alaprátát, hiszen most mindenképpen az óvatosság indokolt a kamatdöntésnél. Például érdemesnek tarthatják a tanácstagok megvárni a kormány februárra ígért reformprogram részleteinek bejelentését.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »