Hivatalnokokon racionalizál az orosz kormány

Ez év januárjában vált ismertté Oroszországban, hogy minden ötödik föderális állami tisztviselő elveszíti a munkáját – miután az orosz elnök aláírta az apparátus csökkentéséről szóló rendeletét. Azóta a hivatalnokok létszámának megkurtítása minden szinten megindult: a rendeletet követően csökkentették az orosz kormányban dolgozók számát, néhány nappal ezelőtt pedig az Állami Duma apparátusának a létszámának a csökkentése is megindult.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő először 2010 júniusában beszélt arról, hogy a bürokrácia csökkentésére van szükség Oroszországban, és egy terv kidolgozását indítványozza, amelynek keretében akár 20 százalékkal csökkenthetik a föderális állami tisztviselők számát, hivatkozott az orosz államfő nyilatkozatára az Itar Tassz orosz hírügynökség. Vagyis a 20%-os csökkentés 120 ezer embert érinthet országszerte – az Interfax adatai szerint ugyanis közel 510 ezer ember dolgozik jelenleg is Oroszországban föderális állami tisztviselőként. A teljes állami szektor ennél jóval több lehet: a Kommerszant szerint több mint 1,6 millió ember.

Az ötlet maga nem az elnöktől, hanem az orosz Pénzügyi Minisztériumtól indult, amely még szintén június elején javasolta az apparátus csökkentését: a minisztérium szerint ez akár évi 43 milliárd rubeles megtakarítást jelenthetne, írta a Vedomosztyi orosz lap. A megmaradt tisztviselők fizetéseit ugyanakkor emelnék a minisztérium szerint – erre a megtakarított források felét használnák fel.

Mindez az elemzők szerint már időszerű lenne: számos állami struktúra jelenleg Oroszországban azonos funkciókat lát el, az ehhez hasonló duplákat pedig ki kell iktatni. Másrészt pedig minden a megfelelő szakmai működést szolgálhatná: az állami apparátus igen kiterjedt, viszont pénz a fenntartására nem elegendő, így a hivatalnokok többsége igen alacsony fizetésből él, ami nem szolgálja éppenséggel a kellő szakmaiságot, és nem mellesleg, a korrupció egyik okának is nevezhető. Ha az adott hivatalnok több pénzt kap, akkor valószínűleg jobban is dolgozik majd.

Az előkészítések után idén január elején írta alá Medvegyev „a föderációs állami polgári hivatalnokok és föderális állami szervek dolgozóinak számának optimalizálásáról” szóló törvényt, amely a hivatalnoki apparátus 20%-os csökkentéséről rendelkezett – vagyis teljes mértékben a júniusi bejelentéseknek megfelelően. Az apparátus csökkentése fokozatosan megy majd végbe: Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter még szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy a több mint száz ezer hivatalnok elbocsátása a következő három évben várható majd. 2011 április 1-ig az állami tisztviselők 5 százalékától válnak majd meg, 2012 április 1-ig 10 százalékától, 2013 április 1-ig pedig a tisztviselők 20 százalékától, írja a Roszbalt hírügynökség.

Elsőként az apparátus csökkentését a törvény után az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin kezdte meg: a január 14-én aláírt rendelet szerint 2011 március 31-től 5%-al csökkenni fog az orosz kormány tisztviselőinek a száma, írta a RIA orosz hírügynökség. Így Putyin sajtótitkára, Dmitrij Pszkov szerint az orosz kormány apparátusában dolgozók száma 1453 munkatárs lesz idén áprilistól kezdve.

Február 10-én, csütörtökön aláírt rendelet szerint pedig az orosz Állami Duma alsóházának apparátusában dolgozók száma is csökkenni fog: a rendeletet a Duma házelnöke, Borisz Grizlov írta alá, írja a Lenta.ru orosz lap. Ugyanakkor az elbocsátások ellenére a Duma fenntartásának a költségei növekedni fognak 3,7 százalékkal. 2011-re tervezett költségek 5,45 milliárd rubelt tesznek majd ki a költségvetés szerint, amíg az előző évben ez az összeg 5,25 milliárd rubel volt.

Ugyanakkor igen figyelemreméltóak a Kommerszant orosz lap számításai is: a lap szerint 1999-ben Oroszországban összesen 1 millió 133 ezer állami hivatalnok dolgozott. Miután 2000-ben Vlagyimir Putyin nyerte az elnökválasztásokat, már a győzelme után arról beszélt, hogy az állami apparátus legalább 10%-os csökkentésére van szükség, 2002 márciusában pedig az állami apparátust „nehézkesnek, túlterjedtnek és hatékonyatlannak” nevezte. Ennek megfelelően pedig 2002-ben egy új rendeletet fogadott el, amely az orosz állami apparátus csökkentését irányozta elő. 2004-ben valóban csökkent a minisztériumok száma 23-ról 16-ra, azonban a föderális szervek száma 58-ról 85-re nőtt. Így 2005-ben már 1 millió 462 ezer hivatalnok dolgozott Oroszországban. 2005-ben az orosz kormány egy újabb tervet dolgozott ki 2006-2008-ra, amely szerint megválnák azoktól a hivatalnokoktól, akik ugyanazt a  munkát végzik. Ennek ellenére 2009-ben a Kommerszant szerint az orosz állami hivatalnokok száma már 1 millió 674 ezer fő volt, vagyis az elnök és a kormány sorozatos reformjai és bejelentései ellenére az állami apparátus a csökkentés ellenére tíz év alatt 47,7%-al nőtt.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »