Teljesen behálózná Obama Amerikát

Az elnök célja, hogy szinte minden amerikai rendelkezzen internet kapcsolattal, s erre jelentős költségvetési összeget is szánnak

Obama elnök csütörtökön, Marquette-ben, a Northern Michigan University-n tartott beszédében ismertette nagyszabású tervét, melynek keretében öt év alatt szinte valamennyi amerikai vezeték nélküli internet hozzáféréshez jut.

A bejelentés nem előzmény nélkül való, az elnök már januári évértékelő beszédében többször említette az internetet, amely gazdasági forradalomhoz vezetett és ma már nélkülözhetetlen annak működéséhez. A jövő megnyerése szempontjából az egyik legfontosabbnak Amerika újjáépítését nevezte, amelyhez a gazdasági fejlődés érdekében a gyorsvasút hálózat fejlesztése mellett a nagy sebességű internet is szükséges. Ennek érdekében ígéretet tett a nagy sebességű, vezeték nélküli internet nagy volumenű fejlesztésére. Beszédében példaként említette, Dél-Koreát, ahol ma többen rendelkeznek internet hozzáféréssel, mint az Egyesült Államokban.

Az előzetesen napvilágot látott tervek szerint a Fehér Ház különösen fontosnak tartja ezeket az intézkedéseket a vidéki lakosság gazdasági folyamatokba történő bekapcsolása érdekében. Egyes, a közérdek érvényesítésére hivatott csoportok vitatják a terveket, mivel a táblagépeken és okos telefonokon keresztül történő internet hozzáférés elérhetetlen lesz a kevésbé jómódú vidéki lakosság számára.

Obama 18 milliárd dollárt kíván elkülöníteni erre a célra, amelyből öt milliárd éppen a hiányzó infrastruktúra fejlesztését szolgálja. A kormányzat a sávok aukciós értékesítéséből 27,8 milliárd dollár bevételre számít. A televíziós műsorszolgáltatók azonban nem szeretnék feladni azokat a kereskedelmi internetszolgáltatók javára. Obama ezért önkéntes árverést, valamint a televízióállomások bevételből történő részesedését ígérte – írja a The Washington Post.

Perényi Krisztián

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »