A walesi herceg szerint rulettezünk a Földdel

Károly walesi herceg is felszólalt az Európai Parlamentben rendezett klímavédelmi csúcstalálkozón. A királyi fenség szerint a rulett vakmerő játékát játszuk a bolygónkkal. Barroso bizottsági elnök szerint a hercegi beszéd a kevésébé fogékony publikumhoz is utat találhat, és az energiahatékonyság ügye az, ami a nagy európai célok közül a leginkább veszélyben van.

A walesi herceg szerint a klímaszekptikusok „korrodáló a hatásúak” a közvéleményre. „Hogyan fognak ezek az emberek az unokáik szemébe nézni és bevallani, hogy elrontották a jövőjüket?” – kérdezte a brit trónörökös.

Károly herceg a Low Carbon Prosperity Summit klímaváltozási csúcstalálkozón beszélt lelkes közönségének, ahol szinte mindenki felállva fejezte ki hódolatát a királyi fenségnek amikor elhagyta a pódiumot. „El sem tudom képzelni, hogyan tudjuk fenntartani a GDP növekedését hosszú távon ha továbbra is olyan mohón fogyasztjuk el a bolygónkat mint most” – mondta a herceg az EP képviselőknek és a jelenlévő üzletembereknek. Károly herceg szerint közvetlen összefüggés van a természetes ökoszisztémák és a nemzetgazdaságok között. „Ha a Földet tápláló rendszerek szövete fragmentálódik, aminek már látjuk a jelelit, akkor ezek a rendszerek gyengék lesznek vagy összeomlanak. Ha a Természet tőkéje elveszíti az örökölt rugalmasságát, akkor vajon a gazdasági tőkénk és gazdasági rendszerünk rugalmassága nem fog vele veszni?” – tette fel a kérdést. Például az esőerdők kiirtásának megakadályozása nem életmódbeli kérdés.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a király fenség hozzájárulását a vitához „nagyon fontos hozzjárulásnak, inspirálónak és teljesen érdeminek nevezte”. Barroso szerint az olyan beszédek, mint Károly hercegé, segítenek felkelteni a közérdeklődést a téma iránt. Barroso szerint a pénzügyi válság miatt a tagállamok természetesen sokkal megszorítobbak lesznek, és először a klímaváltozás elleni küzdelem forrásait csökkentik.Barroso ezzel arra utalt, hogy a múlt heti Energia-csúcs  is elsősorban nem a tagállamokhoz, hanem a pénzügyi piacokhoz fordult az energiaberuházások finanszírozása ügyében. Pedig „kell hogy találjunk valamennyi közpénzt erre az ügyre a nemzeti és a közösségi szinten is”. Barroso szerint a legfontosabb terület az energiahatékonyságé, mivel az Európa 2020 stratégiának jelenleg ez az egyetlen olyan nagy célkitűzése, ami már most is késésben van.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »