Berényi: a Híd gyenge a kormányban

A szlovák parlamentben a nacionalizmus, a populizmus és a hungarofóbia legyőzte a józan észt – mondta Berényi József MKP-elnök az állampolgársági törvény módosítási folyamatának mai bukását követően.

A Magyar Koalíció Pártja úgy látja, hogy a kormánykoalíció továbbra is zavaros elveken alapul. Az, hogy a Szabadság és a Szolidaritás (Sas) kormánypárt frakciójából csak egy képviselőt zártak ki, nem utal elvszerű hozzáállásra. Az MKP érdeklődve várja azt is, hogy a Kereszténydemokrata Mozgalom hogyan oldja meg a koalíciós szerződéssel ellentétesen szavazó Radoslav Procházka ügyét.

Az MKP megértéssel fogadta a Most-Híd obstrukcióját. „Ez az utolsó esélyük arra, hogy a kormánykoalíción belül egy jobb pozíciót harcoljanak ki. Már az államnyelvtörvény módositása során megmutatkozott, hogy gyenge a pozíciójuk, hiszen minden nemzetközi ajánlás ellenére sem tudták kivetetni a törvényből a bírságokat. Most pedig kiderült, hogy a kormánykoalíció néhány képviselője teljesen ignorálja őket. Kérdés, hogy az obstrukciót követően hogyan tudnak majd visszajönni. A parlamentből ugyanis könnyű felállni és kimenni, de ahhoz a cselekedethez, hogy az ember emelt fővel térhessen vissza, valami eredményt, változást is kötni kell” – mondta Berényi József, aki 2011. január 3-án maga is beadta a pozsonyi konzulátuson a magyar állampolgárság igénylését:

„Eddig ez ügyben semmilyen további fejlemény nem történt. „A mai parlamenti történések után arra az elhatározásra jutottam, hogy kérvényem sorsáról nem adok tájékoztatást. A kormánykoalició az állampolgársági törvényre vonatkozóan félrevezette a szlovákiai magyarokat, vállalását nem teljesítette”.

Berényi József megerősítette a Felvidék Ma azon tájékoztatását, hogy az állampolgársági törvény újratárgyalására – számos egyéb média tájékoztatásával ellentétben – nem kell fél évet várni. „Ismereteim szerint, mivel a törvényjavaslatot még a szavazás előtt visszavonták, azt akár a következő ülésen is benyújthatják” – mondta az MKP elnöke.

Felvidék.ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »