Ismét zsákutcában a koreai enyhülési folyamat

Eredménytelen volt Dél-Korea és Észak-Korea február 8-án megtartott katonai szintű munkaértekezlete. Egy dél-koreai tisztviselő úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások „összeomlottak”, miután a felek nem jutottak megegyezésre a következő találkozójuk időpontjáról – jelentette a Reuters. A szöuli Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint az északi képviselők kivonultak a tárgyalóteremből. A találkozó célja a magasabb szintű, feltehetőleg miniszteri megbeszélés idejének és helyének kijelölése volt.

A tavaly novemberi jonpjongi támadás óta először találkoztak a két Korea képviselői. A tárgyalás reményteljesen indult, miután Szöul beleegyezett, hogy napirendre kerül az 1950-53-as koreai háború óta egymástól elszakadt családok összejövetele, valamint a közös turizmus és ipari projektek kérdése is. Dél-Korea azzal a feltétellel volt hajlandó folytatni a magas rangú katonai szintű megbeszéléseket, hogy Phenjan felelősséget vállal a dél ellen márciusban és novemberben elkövetett támadásokért, erre azonban mind a mai napig nem került sor.

Egyes elemzők véleménye szerint Észak-Korea Kína nyomására, valamint a számára nélkülözhetetlen élelmiszer és üzemanyag segélyek újraindítása érdekében kezdte meg újra a párbeszédet, amelyeket déli szomszédja, illetve az Egyesült Államok és Japán 2009-ben, Phenjan második kísérleti atombomba-robbantása után szüntetett be.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek