WikiLeaks: Izrael évekkel ezelőtt kitalálta, ki legyen Mubarak utóda

Egy kiszivárogtatott 2008-as távirat szerint Izrael hooszú ideje a jelenlegi egyiptomi elnök-helyettest, Omar Suleimant látná szívesen Mubarak utódjaként – utóbbi halála vagy nyugdíjba vonulása esetén.

A Daily Telegraph brit napilap hétfői cikkében a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai táviratokat idézve rámutatott, hogy Izraelt hosszú ideje foglalkoztatja Mubarak majdani utódjának kiléte.

A Kairóból és Tel-Avivból küldött táviratok szerint már 2008-ban, amikor a legvalószínűbb utódként az elnök fia, Gamal Mubarak neve merült fel, Jeruzsálem inkább az akkori titkosszolgálat fejét, Omar Suleimant favorizálta. A jelenlegi elnök-helyettes, akit néhány táviratban „Soliman”-ként emlegetnek, az Izraeli Védelmi Minisztérium egyik tanácsadója szerint „legalábbis ideiglenes elnök lesz Mubarak halála vagy munkaképtelensége esetén.”

A táviratok szerint egy Ehud Barak vezette küldöttséget egyiptomi tárgyalásaik során „sokkolta”, az egyiptomi elnök látványos megöregedése, nehezen érthető beszéde. Az izraeliek fontosabb megbeszélnivalóikat már egy ideje Suleimannal, illetve annak helyettesével folytatták; a két fél közötti „forródróton” időnként naponta többször is.

Régóta ismert, hogy Izrael és Egyiptom szorosan együttműködött a térség biztonságát érintő kérdésekben. Suleiman – a táviratok szerint – nemcsak szóban támogatta, hanem tovább is kívánta szigorítani a Gázai-övezet körüli blokádot. Az övezetbe irányuló fegyvercsempészet miatti kritikákra reagálva Suleiman még azt is megjegyezte, hogy az izraeli csapatok „üdvözölve lennének” a Sinai-félszigeten a csempészet megakadályozására.

A kiszivárogtatott táviratok publikálására pont akkor került sor, amikor Suleiman tárgyalásokat kezdett az egyiptomi ellenzékkel a majdnai kormányról.

Németh Vera

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »