A románok ellenségei: Magyarország dobogós helyen

Oroszország, Franciaország és Magyarország Románia fő ellensége – derül ki a Román Értékelési és Stratégiai Intézet (IRES) legutóbbi felméréséből. A válaszadók 24 százaléka jelölte meg Oroszországot első számú ellenségként, a Schengen-csatlakozás kapcsán megfogalmazott ellenvéleménye miatt viszont Franciaország a második helyre került, megelőzve Magyarországot.

Változott a román közvélemény által megformált ellenségkép: míg korábban az oroszok után rögtön Magyarországot tartották Románia fő ellenségének, most a negatív toplista második helyére a köztudatban eddig „románbarátként” élő Franciaország került. Elemzők szerint ez annak tulajdonítható, hogy Románia és Bulgária közös Schengen-csatlakozása kapcsán a franciák elmarasztaló álláspontra helyezkedtek.

A Román Értékelési és Stratégiai Intézet felmérése alapján jelenleg a románok közel egynegyede látja Oroszországban a legnagyobb ellenséget, miközben a válaszadók csupán 2 százaléka jelölte meg Moszkvát barátként. 39 százalék szerint a Bukarest és Moszkva közötti kapcsolatok nagyon rosszak, 50 százalék szerint viszont kielégítőnek találja a viszonyt.

Franciaország után – a felmérésben részt vevők 9 százaléka szerint – Magyarország áll a lista harmadik helyén. Valamivel jobb, de a közmegítélés szerint nem kielégítő Románia kapcsolata Németországgal, Ukrajnával, Olaszországgal, Bulgáriával, Szerbiával és Ausztriával sem. A legtöbben – 24 százalék – az Amerikai Egyesült Államokat jelölték meg az ország legjobb barátjaként, ezt csupán az alanyok 3 százaléka látja gyökeresen másként.

A románok 57 százaléka látja úgy, hogy Románia sikeresebb külpolitikát folytatott 1989 előtt, mint jelenleg, 26 százalék jobbnak látja az aktuális külkapcsolatokat, mint a kommunista rezsim idején, 12 százalék szerint pedig ezen a téren nem történt mérvadó változás. Az IRES által végzett felmérés február elején készült 1111 felnőtt korú válaszadó megkérdezésével, plusz-mínusz 3 százalékos hibahatárral.

Kitekintő / Honline.ro

Friss hírek