Megháromszoroznák a kétoldalú kereskedelmet

Az iráni külügyminiszter bejelentése szerint Törökország és Irán a következő öt évben 30 milliárd dollárra kívánja növelni a kétoldalú kereskedelem mértékét. Az Egyesült Államok mindeközben igyekszik korlátozni Teherán legközelebbi szomszédjaival ápolt gazdasági kapcsolatait — jelentette a Reuters nemzetközi hírügynökség.

Ali Akbar Szalehi iráni külügyminiszter február 6-án vasárnap jelentette be, hogy egy Törökország és Irán között született gazdasági megállapodás értelmében a felek a jövőben tovább bővítik a kétoldalú kapcsolatokat. A korábban lefolytatott együttműködési tárgyalások elsősorban a fuvarozás, az ipar és a vámok területét érintették.

Az utóbbi tíz évben a NATO-tag Törökország erős kapcsolatokat épített ki a perzsa állammal, mely a törökök második legfontosabb földgázexportőre. A török-iráni kétoldalú kereskedelem mértéke 2010-ben elérte a 10,7 milliárd dollárt, Törökország pedig az elmúlt évben 3,44 milliárd dollár mértékű exportot bonyolított le Iránnal, így a perzsa állam Törökország tizedik legnagyobb exportpiaca.

A Törökország és Irán közötti szoros politikai és gazdasági kapcsolat azonban aggasztja a vitatott iráni atomprogram miatt Teherán elszigetelésére törekvő Egyesült Államokat. Washington az utóbbi időben próbál nyomást gyakorolni Ankarára az Iránnal szembeni gazdasági szankciók végrehajtása érdekében, Törökország viszont kijelentette, hogy az ENSZ-szankciókat betartja, az iráni energiaszektort célzó amerikai embargóhoz azonban nem köteles csatlakozni.

Selján Péter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »