Ellenzéki tüntetés és sztrájkhangulat Szerbiában

A Szerb Haladó Párt (SZHP) által szervezett szombati ellenzéki nagygyűlés követelését nem hajtja végre a kormány – jelentette ki Jelena Trivan, a Demokrata Párt alelnöke. Mindeközben a folyamatos egyeztetések ellenére is folytatódik a pedagógus- és rendőrsztrájk.

A szombati ellenzéki tüntetés fő követelése az előrehozott választások kiírása volt, ahol Aleksandar Vučić, az SZHP alelnöke bejelentette, ha az elkövetkező két hónap alatt sem dönt a kormány az előrehozott választások kiírása mellett, áprilisban blokád alá helyezik Belgrádot. A haladók az egyre romló gazdasági helyzet és a növekvő munkanélküliség ellen is felemelték hangjukat.

A Szerb Haladó Párt eközben elhatárolódik a Demokrata Párttal (DP) való együttműködéstől. Nebojša Stefanović, az SZHP elnökségének tagja szerint a jelenlegi hatalom a DP-vel az élen elveszítette hitelességét: „Biztos vagyok benne, hogy a szerbiai emberek gyökeres változásokat óhajtanak. A következő választások után a DP nélkül alakul kormány” – írja a Magyar Szó. A politikus reméli, hogy a kormány nem fogja ignorálni a szerbiai polgárok kívánságát, ezért az SZHP arra számít, hogy a hatalmi koalíció tagjai a következő néhány hétben tárgyalásokra hívják a pártot a rendkívüli választások kiírása kapcsán. 

Reakciók egy tüntetésre

A szerb kormány nem sokkal a tüntetés után bejelentette, nem tesz eleget az ellenzéki nagygyűlés követelésének, vagyis nem lesznek idő előtti választások. Jelena Trivan, a Demokrata Párt alelnöke örömét fejezte ki, hogy olyan országban él, ahol az ellenzék szabadon tiltakozik, amit ő normális dolognak és legitimnek tart. Azonban szerinte a mostani nagygyűlésen nem hangzottak el konkrét javaslatok a problémák megoldására – olvasható a Vajdaság MA oldalán. 

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöke úgy véli, a Demokrata Párt és a Szerb Haladó Párt politikája túlságosan is egyforma, a társadalom fuldoklik és túlságosan nagy árat fizet a két párt által felhalmozott tehetetlenség miatt. A politikus hozzátette: nincs értelme a rendkívüli választásoknak, ha a szóban forgó két párt egyike helyett a másik kerülne hatalomra. A DP és az SZHP is befolyásolták azokat a döntéseket, amelyek miatt Szerbia eltávolodott a világ normális részétől – adta hírül a Magyar Szó.

Folytatódnak a munkabeszüntetések

Bár hivatalos közlések szerint pénteken a szerb kormány és a szakszervezetek képviselőinek sikerült kompromisszumos megállapodásra jutniuk a fizetésemelésről, a jubileumi juttatásokról és a végkielégítésről, azonban a hétvége folyamán a négy legnagyobb oktatásügyi szakszervezetből kettő közölte, hogy valamilyen formában folytatják a tiltakozást. A Függetlenség Szakszervezet és a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója nem fogadta el a kormány béremelési javaslatát, mert nem látnak rá szavatosságot, hogy az teljesül is. Szakszervezeti források szerint mintegy ezer iskolában rövidített órákkal tiltakoznak a tanügyi dolgozók. 

Közben a rendőrség független szakszervezete is folytatta sztrájkját. Hétfőn a szakszervezet Mirko Cvetković kormányfővel tárgyal, többek közt a rendőrök keresetének növeléséről és a munkafeltételek javításáról. A rendőrség február 3-án lépett sztrájkba és nem kevesebb, mint 40 százalékos béremelést és kedvezőbb munkafeltételeket követel. Velimir Barbulov szakszervezeti elnök szerint 13.000 belügyminisztériumi dolgozó szüntette be a munkát. A másik rendőrszakszervezet nem támogatja a sztrájkot, mert úgy véli, hogy meg kell várni a kormány válaszát a kollektív szerződésre.

Az orvosok és gyógyszerészek szakszervezete ugyancsak bérelmést követel majd, ha a kormány jóváhagyja azoknak akik most sztrájkolnak, közölte Dragan Cvetić, szakszervezeti elnök – írja a Vajdaság MA.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »