Élénk színházi együttműködések és a kassai aranykincs Budapesten

Heti kulturális összefoglalónkban beszámolunk Fehér Ferenc újvidéki szobrának felavatásáról, kicsit visszakanyarodunk a Magyar Kultúra Napjához és a Liszt Év további programjait is számba vesszük. Nem feledkeztünk meg a színházrajongókról sem: a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának budapesti vendégjátékára invitáljuk Önöket, de a kassai aranykincs magyarországi bemutatásáról is ejtünk néhány szót.

Szoboravató és ifjúsági sikerek Vajdaságban

A héten avatták fel Újvidéken Fehér Ferenc vajdasági író, költő, műfordító szobrát. Az eseményen tiszteletét tette a vajdasági magyar politikai elit, a szerbiai magyar diplomácia, szerb irodalmárok, de Pécsről, Újvidék testvérvárosából is érkeztek, és természetesen jelen voltak a művész ismerősei, tisztelői, családtagjai. Az ünnepségen magyar és szerb nyelven is elhangzott egy-egy vers Fehér Ferenc alkotásai közül.

Az Ötágú síp üzenete című Kárpát-medencei ifjúsági versmondó- és kulturális találkozót idén Egerben rendezték meg, immáron 12. alkalommal. A rendezvényen közel félszáz kisiskolás vett részt Heves megyéből, Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Muraközből. A Vajdaság.ma beszámolójából kiderül: a délvidéki versenyzők igen szép eredménnyel szerepeltek, hiszen az 1. és 3. díj mellé több különdíjat is hazavittek.

Liszt Év és Magyar Kultúra Napja: amiből sosem elég

Már harmadik hete foglalkozunk a Magyar Kultúra Napja köré szerveződött eseményekkel és a Liszt Év külföldi programjaival, hiszen nagy örömünkre szolgál, hogy egyszerre adhatunk hírt a magyar kultúra külföldi és Kárpát-medencei megünnepléséről. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programok között megemlítendő az a múlt hétvégi előadás, melyet a Felvidéki Rockszínház Szatmárnémetiben mutatott be. A Kárpátok Őrei c. rockopera hatalmas sikert avatott, melyhez bizonyára a magyarországi és vajdasági vendégtáncosok is hozzájárultak. Az est bevételét a Rockszínház a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak ajánlotta fel – tudtuk meg a Felvidék.ma-tól. Színházi előadással ünnepeltek Kárpátalján is: a beregszászi társulat Örkény Tóték c. vígjátékát adta elő a Magyar Kultúra Napján.

A Liszt Év februárban sem „pihen”: ebben a hónapban zongoravirtuózok fellépései népszerűsítik a magyar művészt külföldön. Rómában és a Liszthez kötődő európai városokban koncertek várják az érdeklődőket, Párizsban úgyszintén, ahol az eseményeket tovább színesíti Jean-Yves Clement Lisztről írt könyve, amely hamarosan kézbe vehető lesz. Bayreuthban a magyar zongoristák fiatalabb generációja mutatkozik be, Bécsben pedig a zeneszerző munkásságát mutatja be a Magyar Nagykövetség a három alkalmas Liszt Szalon keretében.

Színház

A Kárpát-medencei magyar színházak közötti együttműködés kiemelten példaértékűnek számít a művészeti ágak között. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a rendszeres színházi találkozók és a se szeri, se száma vendégszereplések, melyekről mi is igyekszünk beszámolni. Most éppen a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió délvidéki turnéjáról van alkalmunk tudósítani: a társulat Zentán, Szabadkán, Magyarkanizsán és Újvidéken mutatta be a héten Danyi Zoltán Napút a cédrus árnyékában c. darabját, írja a Vajdaság.ma.

Ajánló

S ha már színház és Szabadka, a budapestiek figyelmébe ajánljuk a társulat február 20-i vendégjátékát, melynek a fővárosi Sirály ad otthont (Király u. 50.). A vajdaságiak az Albert Camus Közöny c. regénye alapján készült The Beach produkciójukat mutatják be.

Először látható Magyarországon az 1935-ben megtalált kassai aranykincs. A középkori és kora újkori pénzlelet érméi többségében magyar, erdélyi és németalföldi pénzérméket tartalmaz, tanúskodva a korabeli Európa népei közt létező élénk kereskedelmi kapcsolatról. Érdemes felkeresni tehát a Magyar Nemzeti Múzeumot február 1. és március 20. között!

Kitekintő összeállítás - Kovács Eszter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »