EMNP és a magyar állam: szoros lett a kapcsolat

A napokban több hír is felröppent a magyar állam és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közti egyre szorosabbá váló kapcsolatokról. Valóban Magyarország finanszírozza az EMNT által működtetett demokrácia központokat? És csakugyan annak segítenek a honosítási eljárásban, aki aláírásával támogatja az új párt, az Erdélyi Magyar Néppárt létrejöttét? Továbbá arra a kérdésre kerestük a választ, hogy milyen esélyei vannak az erdélyi magyarok közti összefogásnak.

Egyik oldalról a demokrácia központok, a külön elbírálású honosítási eljárások, a születendő EMNP, másik oldalról pedig az RMDSZ valamint az MPP háttérbe szorulása az oka a feszültségnek. Ennél azonban jóval többről van itt szó.

Mi is az a demokrácia központ?

Mint korábban is írtuk, az Erdélyi Magyar Nemzeti Taná cs (EMNT) célja a demokrácia központok létrehozásával többrétű: az irodák pályázatokkal, tanácsadással és más kérdésekkel is foglalkoznak. Jelen körülmények között azonban prioritásnak tekintik a honosítási eljárással kapcsolatos felvilágosítást. Továbbá, a Magyar Köztársasággal kötött megállapodás alapján az erdélyi demokrácia központokban beadott állampolgársági kérelmek prioritást élveznek az elbírálás során.

Ennek következtében Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke visszautasította azokat – az elsősorban az RMDSZ irányából érkező – vádakat, miszerint a Magyarország jelentős anyagi hozzájárulással tartja fenn ezeket az irodákat a kettős állampolgárság propagálása gyanánt.

Multifunkcionalitás

Két okból is gyanús lehet a jelenlegi a magyar kormány berkeiben kegyvesztett RMDSZ szemében a demokrácia központok sikere. Egyrészt, mivel bár a szövetségnek nem tiltották meg a honosítási eljárással kapcsolatos információk terjesztését, a Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről többször is felhívták a kérelmezők figyelmét az RMDSZ-irodák esetleges hibás tájékoztatásra. Másrészt pedig az EMNT-demokrácia központok multifunkcionalitásából adódóan az irodák az újonnan létrejövő új párt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzéséhez szükséges aláírásgyűjtésnek is helyet adnak. Kérdés csupán a sorrend: a honosítási dosszié összeállítása előtt vagy utána szükséges a kérelmezőnek támogatásáról biztosítani az EMNP-t?

Tőkés András, az európai parlamenti képviselő Tőkés testvére rágalmazásnak nevezte az RMDSZ-es Borbély László azon felvetését, miszerint az új párt számára mindeddig gyanúsan sok aláírás gyűlt össze a demokrácia központokban. Tőkés, aki az EMNP országos kezdeményező bizottságának a tagja, adatokkal támasztotta alá azon állítását, miszerint szó sincsen árukapcsolásról: az EMNT által üzemeltetett irodákban egy hét alatt mindössze 110 támogató aláírást gyűjtöttek össze, míg 421 dossziét állítottak össze. Mindeközben a mozgalom önkéntesei három nap alatt mintegy 300 támogatót szereztek az EMNP számára.

Ünnepélyes bejelentés: akár Tusványoson?

Úgy tűnik, hogy a Tusványosi Szabadegyetem kiváló alkalom lesz a születendő párt bejegyzésének hivatalossá tételéhez: a magyar kormány támogatását ugyanis nem csupán a tusnádfürdői rendezvény bírja, hanem egyre nyilvánvalóbb, hogy az EMNP is.

A párt ügyét a szívükön viselők azonban nem állnának meg ennyinél, helyi szintű, egészséges pártszervezetet kívánnak létrehozni – mondta el Tőkés András. Az országos szinten megkövetelt 25 ezer aláírás szerinte könnyen összegyűlik, különösen akkor, amennyiben Kovászna, Hargita, Maros és Bihar megye a helyi szervezetek vállalásainak megfelelően legalább 2-4 ezer támogatót tud szerezni.

Egység: a háromból legfeljebb kettő foghat össze

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke mindeközben arról számolt be a sajtónak, hogy pártjának az egységes erdélyi jobboldal megteremtése a cél. Ebben, az RMDSZ-szel szembeni alternatíva létrehozásában kifejezetten számítana az EMNT és az SZNT támogatására, amely platform a Fidesz hiteles erdélyi partnerévé válhatna. Szász ötlete mindeddig nem talált széles körben támogatókra, és érdemes megjegyezni, hogy az MPP-nek az RMDSZ-szel legalább két közös vonásul van: hibának tartják az EMNP létrehozását, mindeközben az születendő félben lévő párttal szemben azonban aligha számíthatnak a magyar kormány támogatására.

Az EMNP kezdeményezői ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni a párt egyik fő célkitűzését, az autonómia megvalósítását, amit mindeddig egyetlen párt sem vállalt magára. Nem utasítják el az együttműködést a jelenlegi pártokkal sem: Toró T. Tibor szerint némely RMDSZ-es és MPP-s, igaz, nem a fősodorhoz tartozó politikussal meglehetősen jó viszonyt ápolnak. Az EMNP és az RMDSZ esetleges választási együttműködéséről is lehetett már hallani, amivel nem csupán egységesebb képviseletet, de a kiábrándult választók visszacsalogatására koncentrálnának.

A helyzet jelenlegi állása szerint korai lenne bármiféle konklúziót levonni. Komoly vitákra és tárgyalásokra lehet még számítani minden érintett bevonásával. Azt viszont semmiképpen sem szabad elfelejteni, hogy a felelősség óriási: az erdélyi erők összefogásával az ott élő magyarság hatékony képviselete van kockán. Kérdés, hogy ki bírja majd el ezt a terhet?

Zsár Virág

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »