Ingyen vízumot kapnak a belaruszok

A belarusz állampolgároknak eddig 80 eurót kellett fizetniük az észt vízumért, sokak számára jelentősen megnehezítve ezzel az utazást. Ezen kívánt változtatni az észt kormány a hosszabb távú vízum esetében, amikor úgy döntött eltörli az extra díjat, így ingyen juthatnak észt vízumhoz a belaruszok. Erről az Észt Külügyminisztérium adott ki közleményt a héten. Az intézkedéseknek nem titkolt célja, hogy Európa utolsó diktatúrájának nevezett Belaruszban élő lakosság könnyebben juthasson ki Európába. Hasonló intézkedéseket már korábban bevezettek Lengyelországban és Lettországban, továbbá Litvánia is tárgyalásokat folytat a témában – mindez a december 19-ei belarusz elnökválasztások után.

A RIA Novosztyi információi szerint 2010-ben összesen 15 belarusz állampolgár igényelt 91 napnál hosszabb és hat hónapnál rövidebb tartózkodást engedélyező vízumot Észtországba. Ezek a kiállítástól számított egy évig érvényesek. A 91 napnál rövidebb ideig tartó beutazáshoz szükséges iratok díja továbbra is 60 euró marad.

Urmas Paet észt külügyminiszter szerint az utazás megkönnyítése nagyot lendíthet a belarusz társadalmon és sokat tanulhatnak az Európai Unió tapasztalataiból. Hozzátette, hogy nagyon fontos a szolidaritás és az állampolgárok támogatása, akiknek így is anyagi nehézséget jelent a külföldi utazás lehetősége. Felhívta a többi EU-s ország figyelmét is arra, hogy könnyítsenek a beutazási akadályokon Belarusszal szemben, valamint egységes vízumkönnyítést is szorgalmaz uniós keretekben.

Belarusz átlagembereivel ellentétben az állam vezetőire, 150 főre köztük az államfő Alekszandr Lukasenkora is az EU beutazási tilalmat vezetett be a múlt decemberi választásokat követő nemzetközi jogsértések miatt, valamint az ellenzék ellen elkövetett drasztikus intézkedések okán.

Rózsa József

Friss hírek