Fókuszban a tehetséggondozás

A Debreceni Egyetemen kétnapos konferenciával hívta fel a figyelmet a Kárpát-medence egységes magyar nyelvű tehetséggondozására.

A környező országok magyar nyelven felsőoktatást végző intézményeinek február 4-én kezdődött fórumára Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Vajdaságból is érkeztek vendégek. A tanácskozáson a Debreceni Egyetem kezdeményezésére ünnepélyes keretek között írták alá a tehetséggondozási együttműködési megállapodásokat, amelynek együttműködő partnerei a határon túli intézmények mellett a tudományos és tehetséggondozó szervezetek, a hallgatói szervezetek, illetve az Országos Tudományos Diákköri Tanács, a Magyar Rektori Konferencia a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával.

A rendezvényt három évvel ezelőtt azzal a céllal hívta életre a Debreceni Egyetem, hogy együttműködve a határon túli magyar nyelven oktató intézmények vezetőivel lehetőséget teremtsen egymás jobb megismerésére, a meglévő együttműködések továbbfejlesztésére, egyben fórumot biztosítson olyan problémáknak, mint a magyarság megtartása, a tehetséggondozás, valamint az oktatás és a képzés nehézségeinek megoldása.

2011-ben a Debreceni Egyetem szervezésében az érintett felek ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötöttek a vajdasági felsőoktatásban tanuló magyar diákok tehetséggondozásának segítésére, a felvidéki és a kárpátaljai intézmények képviselői együttműködési szándéknyilatkozatot, a romániai felsőoktatási intézmények pedig támogató szándéknyilatkozatot írtak alá. A Magyar Tudományos Akadémia vállalta a rendezvény a fővédnökségét.

Az eseményen kétoldalú szerződést kötött a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Debreceni Egyetem.

– A nemzetben való gondolkodás újabb és újabb területeken jelent feladatot. Ezért tűzte évekkel ezelőtt zászlajára a határon túli együttműködés fejlesztését, és ezen belül a tehetséggondozás egységesítését a Kárpát-medencében a magyar felsőoktatás, így a Debreceni Egyetem is – fogalmazott Fábián István rektor.

Jávor András oktatási rektorhelyettes, a Felsőoktatási Tudományos Tanács elnöke szerint a most aláírt megállapodás az első lépés ahhoz, hogy a térségben egységes legyen a magyar tehetséggondozás és koherensen működjön a tudományos diákköri mozgalom.

Az együttműködési megállapodás aláírásának helyszíne nem véletlenül a Debreceni Egyetem, hiszen az intézmény a nemzeti egységes tehetséggondozás katalizátora, segítője szeretne lenni a jövőben is. Az eddig kialakított kapcsolatok is bizonyítják, hogy az intézmény jelentős feladatokat vállal a határon túli magyar fiatalok tehetséggondozásában.

A határontúli intézmények, civil szervezetek és tehetséggondozó mozgalmak örömmel vették a magyarországi kezdeményezést, mert nagy lehetőséget látnak a határontúli magyar nyelvű felsőfokú képzés minőségének javításában és versenyképességének növelésében, hiszen a verseny a magyarság megtartásáért és életminőségének javításáért folyik.

Kitekintő / Debreceni Egyetem

Friss hírek