Uruguay is elismeri a Palesztinát

Uruguay még március folyamán el fogja ismerni a Palesztin államot, mondta el Luis Almagro külügyminiszter parlament előtti beszédében. A lépéssel a latin-amerikai ország Brazíliához, Argentínához és Bolíviához fog csatlakozni, azokhoz az országokhoz, akik december óta tették meg a szimbolikus lépést arra hivatkozva, hogy ez  a közel-keleti békefolyamat elengedhetetlen feltétele.

A külügyminiszter szerint a béke kulcsa a két különálló entitás létrehozása. Almagro az ENSZ

Közgyűlésének 1947-ben hozott 181. számú határozatára hivatkozik, amely elsőként említi, hogy a területen egy arab és egy zsidó államot kellene létrehozni. Ezenkívül hozzátette azt is, hogy Uruguay álláspontja, hogy a határokat az 1967-es arab-izraeli háború után hozott 242. BT javaslatból kiindulva kellene megállapítani, támogatja, hogy az alapján tárgyaljon róla a két fél.

Luis Almagro a bejelentés után gyorsan hozzátette,  bízik benne, hogy Uruguay és Izrael kapcsolata ettől függetlenül kölcsönösen pozitív maradhat a jövőben is, hiszen a zsidó állammal való kapcsolat alapvető fontosságú José Mujica kormányának. A külügyminiszter szerint Izrael és Uruguay baráti kapcsolata olyannyira erős, hogy képes felülemelkedni a térségbeli konfliktuson.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) nem mulasztotta el üdvözölni a bejelentést, amely az első lépés volt a helyes irányba. Az izraeli diplomaták ezzel szemben csalódottságukat fejezték ki, álláspontjuk szerint Uruguay és a többi latin-amerikai állam döntése nemhogy segítené, hátráltatja a palesztin-izraeli békefolyamatot.

Marosvölgyi Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »