Húsz év után újra országgyűlés Mianmarban

Hétfőn húsz év után először ült össze a mianmari országgyűlés, miután tavaly novemberben választásokat tartottak az országban. A kétkamarás parlament első ülésén új alkotmányt fogadott el, mellyel hivatalosan is véget ért a közel 50 éves katonai uralom, azonban kritikus vélemények szerint a hatalom továbbra is a legbefolyásosabb tábornokok kezében marad. A parlamenti mandátumok egynegyede előre fent volt tartva a junta jelöltjeinek, a helyek kétharmadát pedig a katonai vezetőség által irányított két szövetséges csoport foglalja el.

Az Ang Szán Szú Kji – a demokráciáért évtizedek óta küzdő ellenzéki asszony – által vezetett legjelentősebb politikai ellenzék nem szerzett mandátumot a parlamentben. A Nemzeti Liga a Demokráciáért (NDL) megtagadta a választásokon való részvételt, mivel álláspontjuk szerint a junta által felállított feltételek igazságtalanok és antidemokratikusak voltak. A mianmari legfelsőbb bíróság ezért a lépésért törvénytelennek nyilvánította az NDL-t, amely ezáltal a hivatalos politikai kereteken kívülre szorult.

A parlamenti ülésen öt személyt neveztek meg, akik közül egy elnököt és két elnökhelyettest választanak majd – jelentette a BBC. A szakértők Than Shvét, a majd húsz éve hivatalban lévő vezetőt tartották legesélyesebbnek az elnöki cím elnyerésére, ám ő mégsem szerepel a jelöltek listáján. Elemzők szerint a legbefolyásosabb tábornok aligha mond le minden hatalmáról, és várhatóan vagy a hadsereg parancsnoka lesz, vagy a színfalak mögött játszik majd jelentős szerepet. A legprominensebb jelölt az a Thein Sein, aki a leköszönő katonai rezsim miniszterelnöke és egyben a volt vezető bizalmas szövetségese. Az elnök és az alelnökök személyéről valószínűleg csütörtökön döntenek a törvényhozók.

Bár a politikát továbbra is a junta dominálja, Ang Szán Szú Kji a BBC-nek elmondta: „Úgy gondolom, a mi pártunk a legerősebb, hiszen rengeteg fiatal támogatja ügyünket, sokkal aktívabb formában, mint azt mi valaha is tettük a múltban”.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »