Szergej Szobjanyin első száz napja

Szergej Szobjanyin, az Oroszországi Föderáció történetében Moszkva harmadik polgármestere. Tisztjét a több mint 18 éven át „uralkodó” Jurij Luzskovtól vette át. Az új vezetőre komoly feladatok várnak a közlekedés reformjától kezdve, egészen a korrupció felszámolásáig a város vezetésében, valamint a költségvetési szférában dolgozóknak nyújtott szociális garanciák betartásáig. Nem is beszélve az orosz fővárosban egyre fokozodó és egyre súlyosabb terrorfenyegetésről, aminek újabb megnyilvánulása volt a domogyevói reptér ellen elkövetett merénylet.

Eseménydús száz napon van túl Moszkva új polgármestere, Szergej Szobjanyin. Az őt megelőző Jurij Luzskov regnálása 18 évében olyan mértékű hatalomkoncentrációt hozott létre a főváros vezetésében, ami nagy mértékben hozzájárult a bukásához is. Medvegyev elnök „bizalomvesztésre” hivatkozva leváltotta az évek alatt nagy hatalomra szert tevő politikust, ezzel lehetőséget teremtve egy új vezető színre lépéséhez.

Szobjanyin nagyon határozott elképzelésekkel és komoly politikai múlttal a háta mögött került kiválasztásra. Megválasztásának legfőbb támogatójaként Vlagyimir Putyin miniszterelnök nevezhető meg, aki – pártjával egyetértésben – egyértelműen kiállt jelöltje mellett. Programjában négy kiemelt célt határozott meg. Az első a moszkvai közlekedés javítása, mind az utak, mind a tömegközlekedés terén. A második a lakáskörülmények javítása, illetve grandiózus építkezési beruházások megvalósítása. A harmadik a költségvetési szférában dolgozók nyugdíjának, valamint fizetésének garantálása, illetve emelése. Ezeken kívül meghatározó az elmúlt évtizedekben kialakult korrupció kiirtása a város vezetéséből.

A tervek között szerepel új metró megállók építtetése, valamint automata forgalomirányító rendszer kiépítése, ami nagyban növelhetné a hatékonyságot  a tömegközlekedésben. Ebben komoly szerepe lehet a GLONASS műholdrendszernek is, amely komoly segítséget jelenthet a közlekedés javításában. Ezen felül a költségvetés felülvizsgálatát követően, a polgármester kijelentette, hogy az utak felújítására 60 milliárd rubel helyett közel 200 milliárd rubel áll rendelkezésre.

Szobjanyin első intézkedései között  volt az utcai árusok engedélyeinek szigorítása, felülvizsgálata, ami heves ellenzést váltott ki  a lakosság részről. Több ezer kis boltot zárattak be sokak munkanélkülivé válását okozva. Azonban a lakosság és az üzlet tulajdonosok nyomására új projekt kerül kidolgozásra 2011 februárjában. Ennek célja az illegális munkavállalók számának csökkentése illetve az, hogy utcai árusok megfeleljenek minimális tisztasági és higiéniai elvárásoknak, valamint ne akadályozzák a közlekedést és a gyalogosforgalmat, mint korábban.

A korrupció letörése érdekében Szobjanyin úgy döntött, hogy a moszkvai bankot, amelynek többségi tulajdonosa a moszkvai önkormányzat, eladja a VBR-24 nevű állami banknak. Ennek célja egyértelműen a különböző visszaélések megakadályozása, illetve az önkormányzat pénzügyi képességeinek szűkítése.

Ezen kívül számos önkormányzati tulajdonban lévő moszkvai ingatlant privatizálni kíván a polgármester, ezzel javítva azok hatékonyságát. A privatizációból származó bevételeket a szociális szektorba, valamint utak építésébe kívánja befektetni.

Az új polgármester első száz napjáról kérdezték meg a moszkvaiakat egy közvélemény-kutatás keretén belül. Az emberek kétharmada meg van elégedve az eddigi történésekkel és csupán nyolc százaléka a válaszadóknak volt egyértelműen negatív véleménnyel.

A Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozott több vezető politikus is, értékelve Szobjanyin első száz napját, Moszkva új polgármestereként.

Borisz Grizlov, az állami duma elnöke támogatásáról biztosította kollégáját, valamint elismerően nyilatkozott tevékenységéről. Üdvözli a város vezetésének minden szintjén történt személyi változtatásokat,  amelyek véleménye szerint javítják majd a hatékonyságot és hosszútávon is pozitív eredményekhez vezetnek. Továbbá biztos benne, hogy Szobjanyin eléri kitűzött céljait és kitűnően fogja ellátni a főváros vezetését.

A liberális-demokrata párt vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij, aki Luzskov egyik leghevesebb bírálója volt, nyilatkozatában megjegyezte, semmilyen fenntartása nincs az új polgármesterrel szemben. Úgy véli sikerült megtalálnia a helyes hangsúlyokat, emellett maximálisan elégedett azzal a kezdeményezéssel, ami a város vezetőinek lecserélésére irányul és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben minden régi tagot eltávolítanak korábbi tisztségéből.

Nyikolaj Levicsov, az Igazságos Oroszország frakció vezetője szintén nagyon elégedett. Pártja gyors megoldást vár mind a közlekedés, mind az építkezések, mind a korrupció területén és erre alkalmasnak is látják az új polgármestert. Levicsov kiemelte, hogy az új vezetés kevésbé centralizált és személyközpontú. Inkább egyfajta nyitottság figyelhető meg, ami az egyes pártok nagyobb beleszólását teszi lehetővé, állapította meg a politikus. Megemlítette továbbá, hogy Szobjanyin alkalmas hibái beismerésére, mint ezt tette az utcai árusokat érintő drasztikus intézkedéseit illetően.

Ivan Melnyikov a kommunista párt tagjaként elismerően nyilatkozott az új tervekről és kezdeményezésekről, azokkal teljes mértékben egyetért. Ezek a nyíltság a döntéshozatali mechanizmusban, rend az utcai árusok engedélyeit illetően, a szociális intézkedések, a korrupció szigorúbb ellenőrzése építkezési beruházások lebonyolítása során. Azonban nem tartja eléggé átgondoltnak a terveket, illetve hiányolja a konkrét célkitűzéseket.

Összességében elmondhatjuk, hogy az új polgármester drasztikus változásokat kíván megvalósítani a korábbiakhoz képest. A kérdés csupán az, hogy a kitűzött célokból melyeket sikerül a valóságban is megvalósítani és tartós eredményeket elérni. Különösen nagy kérdés és összetett megoldást igénylő probléma, a korrupció felszámolása. az önkormányzat vezetésében. A Moszkva ellen elkövetett terrorcselekmények megelőzése szintén komoly kihívás, amit kizárólag a szövetségi kormánnyal együttműködve háríthatnak el sikeresen.

Rózsa József

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »