Rekordméretű profitra számít az állami óriáscég

Rekord profitot vár az idei évtől a részben állami kézben lévő lengyel KGHM Polska Miedz réztermelő vállalat, amellyel a varsói tőzsdén lehet kereskedni. Az idei évre vonatkozó üzleti tervben – amelyet tegnap tett közzé a társaság – 8.35 milliárd zlotys nettó eredménycél szerepel, pedig korábban a menedzsment 8 milliárdos előirányzatot fogalmazott meg. A bevétel soron 16.1 milliárd zlotyt várnak 2011-re. Megjegyzendő, hogy ha teljesülne a KGHM célja, akkor az mindenidők legnagyobb profitját jelentené a lengyel parketten forgó társaságok esetében.

Két területről vár extra bevételt a cég: egyfelől a réz árának megszaladásából (az üzleti terv szerint idén 543 ezer tonna elektrolitikus réz kerül előállításra, és mintegy 1,000 tonna ezüst). Emellett tisztítják a cégprofilt is: a lengyel állami vállalatokra jellemző kereszttulajdonlások révén meglévő részesedésének értékesítéséből remél nagyobb bevételt a KGHM is. Két távközlési cégben van jelentősebb érdekeltsége, a Polkomtelben és a Dialog nevezető szolgáltatóban, idén várhatóan mindkettőt piacra dobja. Emellett mintegy 9 milliárd zlotys tőkeberuházást hajt végre a KGHM.

Érdekesség, hogy a lengyel állam is jelentős bevételt remél a privatizációs programjából, amelynek keretében adna el nagyobb csomagot több cégben, így a KGHM-ben is. Tavaly év elején a cég 10%-át vitte piacra a lengyel vagyonkezelő, amiért akkor 2.06 milliárd zlotyt kapott, idén várhatóan folytatódik a közkéz hányad növelése.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek