Optimista hangulatban zárult a davosi fórum

Optimista hangulatban ért véget vasárnap az üzleti elit olvasztótengelyeként szolgáló 41. davosi Világgazdasági Fórum. Vej Csia-fu, a rendezvény csoportelnöke a zárónapon kiemelte, a gazdasági növekedés ismét pályára lépett. A „Közös normák az új realitáshoz” elnevezésű idei találkozón közel 2000 vezető üzletember, 35 állam- és kormányfő, valamint több jegybankelnök is részt vett. A vezetők mindegyike az adósságválság enyhítését, valamint az élelmiszerpiac fejlesztését nevezték meg a jövő legjelentősebb kihívásaként.

Orosz nyitány

Az ötnapos rendezvény néma tisztelgéssel kezdődött a január 24-i moszkvai merénylet áldozatainak emlékére, majd Medvegyev beszéde hangzott el. Az orosz államfő előadásában a beruházások növelésére, valamint a piaci ösztönzők alkalmazásának jelentőségére hívta fel a figyelmet. Medvegyev azt javasolta, a Brazília, Oroszország, India és Kína által alkotott BRIC-csoport országainak valutáit vegyék be a Nemzetközi Valutaalap elszámolási egységébe. Az államfő nem titkolta, a látogatása új és termékeny piacok feltárására irányult.

Erős euró, erős Európa

A találkozó fókuszában a közös valuta jövője, valamint az adósságválsággal küzdő országok helyzetértékelése állt. Csütörtökön Nicolas Sarkozy francia elnök, majd Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is kiállt az euró védelme mellett. „Nem fordítunk hátat az eurónak” – nyilatkozta Sarkozy. A német pénzügyminiszter hangsúlyozta, az eurózóna tól van a válságon és megbirkózik az elé gördülő nehézségekkel.

A fórumon fontos döntés született a bajbajutott európai államok hitelválságának kezelését illetően is. Az EU vezetői a növekvő piaci félelmek eloszlatásának érdekében úgy döntöttek, hogy a 440 milliárd eurós európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) alkalmazható lesz államkötvények vásárlására is. Ez elsősorban Görögország számára jelent kedvező fordulatot, de az adóssággal küzdő portugál és spanyol tagállam számára sem elhanyagolható.

A döntés lehetőséget nyújt az égei ország számára, hogy az unió mentőcsomagjából pénzt vegyen fel saját államkötvényeinek 75 százalékos névértéken való visszavásárlására. A tervek szerint ezt követően az EU és a Nemzetközi Valutaalap a görög adósság futamidejét 30 évre meghosszabbítaná.

Az átütemezéssel az ország hitelállományának kétharmadát szerveznék át. A szakértők számításai szerint e nélkül az intézkedés nélkül 2013-ban a GDP 158 százalékát érné el a görög adósság. Az úgynevezett Brady-terv egyébként a latin-amerikai országok adósságcsökkentő intézkedéseit mintázza. Az Euobserver értesülései szerint az égei gazdaság három szakaszból álló szerkezetalakításon fog átmenni, első lépcsőben Athén 50 milliárd eurót vehet át kötvényvásárlásra.

Említésre méltó, hogy Angela Merkel német kancellát Davosban is kitartott a mentőcsomag keretének rögzítése mellett, mint mondta, az alap növelése a tagországok gazdasági lazaságát ösztönözné. Merkel hangsúlyozta, a német megszorítások példaértékűek, a takarékossági intézkedések pedig nem ellentétesek a növekedéssel. Lagarde francia pénzügyminiszterrel egyetértésben kiemelte, a piaci spekulánsok tovább rontják az eladósodott tagországok helyzetét. Ezzel egyetértésben Barrie Wilkinson, az Oliver Wyman tanácsadócég munkatársa is szót emelt vasárnap a fórumon, aki a többiek optimista hangulata ellenére állította, a pénzügyi válság okai erősebben jelen vannak, mint 2008-ban voltak. A bankok továbbra is magas kockázati befektetéseket keresnek, így újabb piaci buborék kialakulását veszélyeztetik.

Sikerek és kudarcok

Ismételt kudarccal ért véget a dohai forduló lezárását érintő egyeztetés. 23 ország kereskedelmi minisztere nem tudott megegyezni a tárgyalások júliusi lezárásáról, mivel nem egyeztek az álláspontok az ipari és mezőgazdasági vámok, valamint a támogatások korlátozásának kérdésében. Oroszország WTO-tagsága ügyében viszont előrelépés tapasztalható, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok is támogatásáról biztosította az országot. Moszkvának az olajárrobbanás is kecsegtető piaci fordulattal szolgál. Az ötnapos tárgyalás gördülékeny menetét csupán az Egyiptomban kialakult zavargások, valamint a helyszínen jelentkező tüntetések árnyékolták be.

Matus Dóra

Friss hírek