Barcelona megszabadult a francoista múlttól

Múlt vasárnap eltávolították Barcelona forgalmas kereszteződéséből az utolsó Franco- rendszerre emlékeztető szobrot. A Győzelem szobrát 1939-ben állíttatta Francisco Franco a nacionalisták végső diadalának emlékéül, ahol addig az első köztársaság elnökének, Francisco Pi y Margallnak szobra állt. A négy méter magas, bronzból készült szobor alkotója Frederic Marčs. Műve a barcelonai Várostörténeti Múzeumba kerül át.

Az eseményre kisebb tömeg verődött össze akik a köztársaságot éltető jelszavakat kiabáltak és a második köztársaság (1931- 1939) vörös- arany- bíbor színű zászlaját lengették. A szobor eltávolítására a 2007 október végén elfogadott történelmi emlékezet törvénye (Ley de Memoria Histórica) szolgáltatott jogi alapot.

Az első Zapatero-kormány által benyújtott törvény a francoista szimbólumok közterületekről való eltávolítása mellett először ismerte el hivatalosan a polgárháború mindkét oldalon elesett áldozatait, elítélte a Franco vezette diktatúrát és hatályon kívül helyezte a fasiszta rezsim alatt hozott és még élő törvényeket. A múlttal való szakítást ösztönző jogszabály továbbá állami segítséget nyújt a polgárháború és a Franco rendszer életben maradt elszenvedőinek és leszármazottaiknak, garantálja a spanyol állampolgárságot az egykori disszidenseknek és hozzájárul a polgárháború áldozatainak felkutatásához és azonosításához, akik közül sokan jeltelen tömegsírokban fekszenek.

Pap Milán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »