Fitch: felminősítések jöhetnek idén a közép- és kelet-európai régióban

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságok ciklikus növekedése valószínűleg tavaly tetőzött, de a következő két évben is viszonylag erőteljes, a potenciált meghaladó ütemű marad – áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett éves térségi előrejelzésében.

A hitelminősítő szerint a térségi gazdaságok hazai össztermékének (GDP) 2019-2020-ra várható lassulását az euróövezeti növekedés gyengülése, a fokozatos monetáris szigorítás, valamint az EU-folyósítások lehívásának lassuló üteme okozza majd.

A Fitch londoni elemzőinek várakozása szerint azonban a régió gazdaságai így is 2,7 és 4,2 százalék közötti éves átlagos növekedési ütemeket produkálnak a 2020 végéig terjedő időszakban. A feszes munkapiaci helyzet és az általánosságban még mindig ösztönző jellegű szakpolitikai környezet ugyanis serkenti a magánszektor fogyasztását, amely az országcsoport növekedésének fő hajtóereje.

A cég a magyar gazdaságban a tavalyi évre általa becsült 4,2 százalékos növekedés után 2019-re 3,5, jövőre pedig 3,2 százalékos GDP-bővülést vár. A hitelminősítő prognózisa Csehországban 2,9, illetve 2,7 százalékos, Lengyelországban 3,8, illetve 3 százalékos, Szlovákiában 4,2, illetve 3,5 százalékos reálnövekedést valószínűsít erre a két évre. A pénteki tanulmány szerint a térség növekedési ciklusában várható fordulat valószínűleg megterheli valamelyest a vizsgált országok államháztartási pozícióit, de meredek romlás nem várható.

Románia az egyetlen olyan gazdaság a közép- és kelet-európai EU-térségben, ahol a Fitch Ratings londoni elemzői az idén és jövőre is a maastrichti tűréshatárt meghaladó, vagyis 3 százalék feletti GDP-arányos deficitet várnak. A cég prognózisa szerint a román államháztartási hiány 2019-ben és 2020-ban egyaránt 3,5 százalék lesz.

A minősítő egyedül Csehországban valószínűsít többletes államháztartási mérleget a következő két évben: pénteki előrejelzése szerint a cseh költségvetés az idén 0,7, 2020-ban 0,5 százalékos GDP-arányos többlettel zár.

A Fitch a minap, egy másik elemzésében egyenes utalást tett arra, hogy az idén több közép- és kelet-európai ország adósminősítése javulhat. A cég a térség szuverén adósminőségi mutatóiról összeállított, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében közölte: a közép- és kelet-európai régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól az idén valószínűleg döntés születik. A Fitch megfogalmazása szerint a pozitív és negatív osztályzati kilátások 7:1 arányú regionális megoszlása „felfelé ható minősítési lendületet ad” a térségnek 2019-ben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »