Kormányzati leállás: senki nem megy sehova

Nancy Pelosi amerikai házelnök pénteken lemondta a Brüsszelbe, Egyiptomba és Afganisztánba tervezett útját, miután előző nap Donald Trump elnök levélben közölte, hogy ő és a delegáció nem veheti igénybe a Pentagon katonai különgépét. A G20-as csúcson sem lesz amerikai küldöttség.

A Fehér Ház költségvetési hivatala pénteken tudatta, hogy a kormány megtiltotta a kongresszusi politikusoknak, hogy a részleges kormányzati leállás idején a kormány, vagy a kormány által működtetett repülőgépeket vegyenek igénybe utazásaikhoz, a Fehér Ház külön engedélye nélkül. Pelosi újságíróknak azt mondta: megfogadva az elnök tanácsát, menetrendszerű járattal tervezte volna az utazást, de az elnök veszélybe sodorta az ő és a küldöttség biztonságát azzal, hogy nyilvánosságra hozta ezt a tényt. Rendkívül felelőtlen lépésnek minősítette Donald Trump lépését. A házelnök azt állította, hogy ezt a tervet szerinte a Fehér Ház szivárogtatta ki.

  • Davosba sem utazik senki
A kormányzati leállás miatt Donald Trump már múlt héten kilátásba helyezte, hogy ha nem javul a helyzet, akkor nem fog elutazni a davosi világgazdasági fórumra, ismertebb nevén a G20-csúcsra. E héten csütörtökön pedig Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt is bejelentette, hogy nem csak az elnök, hanem a teljes amerikai küldöttség részvételét lemondták.

A fal érdekében Davost is kihagyná Donald Trump

Az USA nélkül tárgyalnak a világgazdaságról Davosban

Arra az újságírói kérdésre, hogy honnan tudja, hogy az információt a Fehér Ház szivárogtatta ki, Pelosi nem válaszolt. A házelnök helyettes kabinetfőnöke, Drew Hammill közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy a külügyminisztériumnak a diplomaták biztonságával foglalkozó részlege arról tájékoztatta Pelosit és a delegáció tagjait, hogy a katonai gép megtagadása és az utazás nyilvánosságra kerülése miatt jócskán megnövekedett mind a delegáció, mind az Afganisztánban lévő amerikai katonák fenyegetettsége és biztonsági kockázata.

„Ma reggel megtudtuk, hogy a kormányzat kiszivárogtatta a menetrendszerű járattal tervezett utazást is” – olvasható Hammill közleményében.

A The New York Times című lap idézett egy neve elhallgatását kérő fehér házi tisztségviselőt, aki cáfolta a kormányzati kiszivárogtatást. „Egyszerűen hazugság” – fogalmazott a tisztségviselő. Hangsúlyozta azt is, hogy amúgy sem maradt volna titokban, ha a házelnök és a mintegy húsztagú delegáció Afganisztánba induló menetrendszerű járatra vásárol jegyet. A Fehér Ház hivatalosan nem reagált a demokrata párti házelnök által elmondottakra.

Donald Trump pénteken levélben fejezte ki elégedetlenségét, hogy Nancy Pelosi a részleges kormányzati leállás idején utazni akar Washingtonból. Egyúttal arról tájékoztatta őt, hogy a tervezett utazáshoz nem veheti igénybe a Pentagon által ilyen esetekben mindig biztosított katonai különgépet. Helyette azt javasolta, hogy a házelnök – ha akar – utazzon menetrendszerű járattal. Az elnöknek, mint a hadsereg főparancsnokának, jogában áll megvonni a Pentagon által biztosított katonai repülőgép használatát.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »