A fal érdekében Davost is kihagyná Donald Trump

Az amerikai elnök nem utazik el a davosi világgazdasági fórumra, ha a részleges kormányzati leállás folytatódik – ezt maga Donald Trump amerikai elnök jelentette ki újságíróknak a Fehér Ház előtti rövid sajtótájékoztatón csütörtökön, mielőtt az amerikai-mexikói határhoz indult. 

„Szándékomban állt, hogy elutazzam, és még mindig nem tettem le erről” – jelentette ki az elnök a január 21-én kezdődő davosi fórumra utalva. Hozzátette: „nagyszerű történetet” mondhatna el a fórumon az amerikai gazdaság eredményeiről. Donald Trump dicsérte a tavalyi davosi tanácskozást, amelyen beszédet is mondott az Amerika elsőbbségét hirdető politikájáról és az Egyesült Államok globális szerepéről.

„Igazi siker volt” – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kitart álláspontja mellett a határfal építéséről a kongresszus demokrata párti politikusaival folytatott vitában. Azt mondta: csaknem biztos, hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot.

„Abszolút jogom van arra, hogy rendkívüli állapotot hirdessek”- mondta, megjegyezve, hogy más amerikai elnökök is éltek ezzel a lehetőséggel.

„Én ezt még nem tettem meg, de megtehetem … valószínűleg meg is teszem, azt is mondanám, hogy szinte bizonyos, hogy megteszem” – mondta. Arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy eddig ezt miért nem tette meg, Trump azt válaszolta: azért mert azt szeretné, hogy megállapodás szülessen a kongresszusban. Leszögezte még, hogy a republikánusok rendkívül egységesek a fal építését illetően. Úgy vélte, hogy ez az egység nem is törik meg, mert a republikánusok tudják, hogy szükség van a határok biztonságára.

A rendkívüli állapot kihirdetésétől elemzők szerint Trump azt reméli, hogy a kongresszus hozzájárulása nélkül is talál forrásokat az amerikai-mexikói határra tervezett fal, vagy acélkerítés megépítéséhez.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek