Törökország újabb hadműveletet indít a kurdok ellen Szíriában

Törökország hadereje néhány napon belül hadműveletet indít Észak-Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre eső területen, amelyet az Egyesült Államok által támogatott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tart ellenőrzése alatt – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában egy védelmi ipari rendezvényen.

Erdogan leszögezte: a beavatkozásnak nem a térségben tartózkodó amerikai katonák a célpontjai, hanem az Ankara által terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartott YPG, amely szerinte a Délkelet-Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet fegyveres szeparatistáinak szíriai szövetségese. Egyúttal jelezte: a török haderő megtette az előkészületeket.

Washington az Iszlám Állam nevű terrorszervezet maradék állásainak felszámolására hivatkozva látja el fegyverekkel és képzi ki az YPG-t Szíria északkeleti részében. Az Iszlám Állam egyik utolsó zárványa Szíria északi részén, az Eufrátesz folyótól keletre, az iraki határ közelében tartja állásait, melyet a nyugati koalíció minél előbb szeretne felszámolni.

Erdogan beszédében úgy vélekedett, hogy az Iszlám Állam már nem jelent veszélyt Szíriában, s egyúttal hangsúlyozta: mindezek ellenére Törökország stratégiai partnerét látja Washingtonban. „Nem szabad hagynunk, hogy azok a mély nézeteltérések, amelyek a Törökország szempontjából túlélési ügyként kezelt Szíria-politikában húzódnak az Egyesült Államok és Ankara között, a jövőbeni együttműködések gátját állják” – fogalmazott.

A török elnök a közelmúltban már többször kilátásba helyezte, hogy országa újabb hadműveleteket indíthat az Eufrátesz folyótól keletre fekvő, kurdok lakta vidéken. Sajtóértesülések szerint a török fél legutóbb múlt pénteken, James Jeffreynek, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottjának ankarai tárgyalásai során is elhatározottságát fejezte ki az YPG felszámolására az arab ország mintegy egynegyedét kitevő északkeleti részen.

Kapcsolódó cikkeink:

Novemberben Hulusi Akar török védelmi miniszter azzal kapcsolatban adott hangot erőteljes nemtetszésének, hogy az Egyesült Államok megfigyelőállásokat létesít a török-szíriai határ túloldalán. A török államfő szerdai ankarai felszólalásában úgy vélte, hogy a szóban forgó radarállomások és megfigyelőpontok, nem Törökországot védelmezik az YPG-től, hanem nyilvánvalóan az YPG-t Törökországtól.

Októberben a török tüzérség az YPG határsértéséből fakadó jogos önvédelemre hivatkozva néhány alkalommal lövéseket adott le török területről az Eufrátesz keleti partjára a szíriai kurd milícia hadállásai ellen.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »