Pasinján pártja tarolt az örmény előrehozott választáson

Nikol Pasinján ügyvezető kormányfő Én lépésem elnevezésű pártszövetsége szerezte meg a szavazatok 70,43 százalékát a vasárnap Örményországban tartott előrehozott parlamenti választásokon. A korábban kormányzó Örményország Köztársasági Pártja a voksok 4,7 százalékával nem érte el a törvényhozásba kerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

A jereváni törvényhozásba Pasinján politikai erején kívül két másik párt is bekerült: a Virágzó Örményország, amely a szavazatok 8,27 százalékát szerezte meg, illetve a Megvilágosult Örményország a voksok 6,37 százalékával – közölte az örmény választási bizottság hétfő reggel a leadott voksok összesítését követően.

A végleges eredmények kihirdetését követően az ügyvezető miniszterelnök Facebook-üzenetében azt írta: büszke a hatalmas örmény népre. „Hatalmas, hatalmas, hatalmas nép. Szeretlek mindnyájatokat, büszke vagyok rátok és fejet hajtok előttetek” – olvasható a bejegyzésben.

„Az örmény választópolgárok forradalmi többséget hoztak létre a törvényhozásban” – jelentette ki újságíróknak Pasinján még az első eredmények közzétételét követően, pártszövetsége székhelyén.

Jereván, 2018. december 9.
Nikol Pasinján ügyvezető kormányfő leadja szavazatát az előrehozott parlamenti választáson Jerevánban 2018. december 9-én.
MTI/AP/PAN/Vahan Sztepanjan

A 43 éves politikus idén májusban került hatalomra, mégpedig a több hetes, a korrupció ellen indított, kormányellenes megmozdulások eredményeképpen. Pasinján azonban októberben lemondott tisztségéről azzal a szándékkal, hogy később feloszlassák a parlamentet és előrehozott választásokat tartsanak.

Októberben a parlament rendkívüli ülésen szavazott az új miniszterelnök személyéről, de Pasinjánra senki sem voksolt. Az örmény alkotmány szerint ha a törvényhozásnak kétszer egymás után nem sikerül miniszterelnököt választania, a parlamentet fel kell oszlatni, és előrehozott választásokat kell kiírni.

A legutóbbi, 2017. április 2-i választásokon a tíz éve hivatalban lévő Szerzs Szargszján államfő vezette Örményország Köztársasági Pártja győzött. Egy évvel később, 2018. április 17-én a parlament Szargszjánt választotta meg az elnöki hatáskörök rovására megerősített kormányfői tisztségre. A korrupcióval és hatalomátmentéssel vádolt politikus ellen tiltakozások, tüntetések kezdődtek, s ő egy héttel később lemondásra kényszerült.

Mintegy 2,5 millió szavazásra jogosult járulhatott vasárnap az urnákhoz. Az örmény alkotmány nem határoz meg részvételi küszöböt, így a megjelentek száma nem befolyásolja majd az előrehozott választások érvényességét.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »