Szóban kész az atommentesítésre Észak-Korea

Phenjan változatlanul elkötelezett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett – jelentette ki pénteken Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter Pekingben a kínai kollégájával folytatott megbeszélésen.

A pekingi külügyminisztérium közleménye szerint Ri Jong Ho azt mondta: országa igyekszik megteremteni a békés külső feltételeket ahhoz, hogy megvalósítsa a kormányzó Koreai Munkapárt egy „fontos döntését”.

Az észak-koreai külügyminiszter találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is, aki reményét fejezte ki, Phenjan és Washington közeledni fog egymáshoz, figyelembe véve egymás jogos aggodalmait. Az észak-koreai diplomácia vezetője a kínai elnököt is biztosította arról, hogy országa munkálkodik a Koreai-félsziget atomfegyver-menetesítésén.

  • A műholdképek mást mutatnak
Észak-Korea jelentősen fejlesztette egyik fontos, nagy hatótávolságú rakéták kilövésére alkalmas atomrakéta-bázisát, miközben az Egyesült Államokkal folytatott leszerelési tárgyalások megrekedtek – jelentette a CNN hírtelevízió friss műholdfelvételekre hivatkozva csütörtökön.

Észak-Korea csak nem akar leállni atomprogramjával

Nem úgy tűnik, hogy tényleg bontanák az észak-koreai rakétaközpontot

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusban Szingapúrban tartott történelmi csúcstalálkozót, amelyen megállapodtak abban, hogy elkezdik a Koreai-félsziget teljes denuklearizációját. Azóta ennek egyelőre semmilyen kézzelfogható eredménye nincs, Észak-Korea csak igen visszafogott lépéseket tett mindeddig ebbe az irányba, miközben biztonsági garanciákat követel az Egyesült Államoktól. Trump pár napja azt közölte: valószínűleg januárban vagy februárban találkozik újra Kim Dzsong Unnal.

Forrás: MTI/AFP/Yonhap

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »