Aláírták az USMCA kereskedelmi megállapodást

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó vezetői pénteken aláírták az észak-amerikai kereskedelmi megállapodást (NAFTA) felváltó új szerződést.

A Buenos Airesben pénteken nyíló G20 csúcstalálkozó előtt Donald Trump amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Enrique Pena Nieto mexikói elnök aláírta az Egyesült Államok-Mexikó-Kanada Megállapodást (USMCA), amely az 1994-ben létrejött Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) váltja fel. Ahhoz, hogy életbe lépjen, az új szerződést mindhárom ország törvényhozásának is el kell fogadnia.

Donald Trump már elnökválasztási kampányában is a „valaha volt legrosszabb megállapodásnak” nevezte a NAFTA-t és azt ígérte, hogy vagy újratárgyalják az amerikai érdekeknek megfelelően, vagy felmondja az egyezményt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Trump: történelmi megállapodás a NAFTA-t felváltó egyezmény

A NAFTA átnevezése még akár be is válhat

Az évi ezer milliárd dollárt meghaladó kölcsönös forgalomról szóló szerződés felülvizsgálatáról az egyeztetések kezdetben vontatottan haladtak, először Mexikóval sikerült megállapodni még az idén augusztusban, majd októberre Kanadával is. Az amerikai elnök szerint az új megállapodás elejét veszi, hogy külföldre kerüljön az amerikai autógyártás (ezzel Mexikóra célzott), miközben az amerikai tejtermékek előtt megnyílik az eddig zárt kanadai piac, a farmerek a korábbinál nagyobb mértékben exportálhatnak gabonát és szárnyast is, továbbá erősíti az ipart és a biotechnológiai szektort.

A kanadai miniszterelnök szerint az új megállapodás erősíti a középosztályt, és jól fizető munkahelyeket teremt majd. Justin Trudeau ugyanakkor az aláírás előtt azt mondta Donald Trumpnak, hogy folytatni kell a tárgyalásokat az acélra és az alumíniumra kivetett amerikai vámok eltörléséről.

A szerződést a hivatali idejének utolsó munkanapján aláíró mexikói államfő szerint „a megállapodás új fejezet megosztott történelmünkben”.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »