A Fed nem változtatott az alapkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nem változtatott az irányadó 2,00-2,25 százalékos dollárkamat-sávon szerdai-csütörtöki kamatdöntő ülésén.

A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) kétnapos ülésén meghozott döntés összhangban volt a testület korábban tett monetáris politikai jelzéseivel és a piacon a mostani döntésről előzőleg kialakult elemzői konszenzussal.

A Fed a robusztus gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatás „egészséges” mértékű növekedésével, az alacsony munkanélküliségi rátával, a lakossági fogyasztás erőteljes mértékével és a fogyasztói árak inflációs célt megközelítő emelkedésével indokolta döntését.

Indoklásában kifejezte meggyőződését, hogy a gazdaság elég erőteljes alapokon áll ahhoz, hogy elviselje a főbb kereskedelmi partnerekkel mélyülő ellentétek, a valamivel gyengébb vállalati beruházások és a lanyha ingatlanpiaci növekedés által okozott terheket.

A piac a Fed által korábban tett jelzések alapján az idén még egy, jövőre pedig három kamatemelésre számít. A mostani kamatdöntés indoklása is megerősítette a várható kamatpályáról kialakult piaci feltételezéseket.

Kapcsoló cikkeink:

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.

A Fed legutóbbi, szeptemberi kamatdöntő ülésén emelte meg a piaci várakozásoknak megfelelően 1,75-2,00 százalékról 2,00-2,25 százalékra az irányadó dollárkamat-sávot. Az akkori döntés indoklásában a gazdaság jó teljesítményét nyugtázva a Fed a jövő évre vonatkozólag is megerősítette szándékát a monetáris szigorítás folytatására.

A Fed azonban szeptemberben hagyta ki első alkalommal az indoklásból a monetáris politikájára alkalmazott „alkalmazkodó” (accommodative) jelzőt, jelezve ezzel, hogy a jövőben sokkal inkább semleges, semmint gazdaságösztönző vagy a túlfűtöttséget fékező monetáris politikát kíván folytatni.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »