Hatbillió dolláros önkormányzati adósság került felszínre Kínában

Az eltitkolt kínai önkormányzati tartozás dollárbilliókra rúghat, ha pedig ez igaz, az ország GDP arányos adóssága a korábban kommunikált többszöröse lehet, így pedig aggasztó szintet érhet el – derül ki az S&P Global Ratings egy keddi jelentéséből, amiről a CNBC számolt be.

A helyi infrastruktúrafejlesztések és azok finanszírozása nagyban eltér attól, amit a központi vezetés engedélyez – mutat rá az elemzés. Ennek eredményeképpen a mérlegen kívüli adósság tényleges mértéke többszöröse lehet annak, amit nyilvánosságra hozott a kínai kormány. Mindez elérheti a 30-40 billió jüant is, ami mintegy 4,33-5,78 billió amerikai dollár közötti értéket jelent – ismertették Glori Lu és Laura Li hitelminősítők, valamint az általuk vezetett csapat.

A Titanic jut eszükbe

A szakértők az adósság mértékét egy jéghegyhez hasonlítják, míg a kockázatot „Titanic-osra” lőtték be, megjegyezve, hogy becsléseik szerint a tavalyi államadósság GDP-hez viszonyított aránya 60% volt. A régió gazdasági növekedésének ösztönzésére a helyi önkormányzatok jelentős mértékben fektettek be infrastruktúrába, gyakran az úgynevezett „önkormányzati finanszírozási eszközök” formájában. Mivel az ezek méretére vagy természetére vonatkozó adatok általában nem egyértelműek, az S&P elemzői szerint a rejtett adósság nagy része az ilyen konstrukciókban lappanghat.

Peking próbál elmozdulni a mérlegen kívüli tételek finanszírozásától, azonban ez eddig csak korlátozottan sikerült. A jövőben az S&P Global Ratings arra számít, hogy a hatóságok több csődeljárást fognak engedélyezni a helyi önkormányzatok finanszírozási konstrukcióinál.

Az S&P Global Ratings szeptemberben hét ilyen hosszú lejáratú önkormányzati konstrukció minősítését rontotta le, köztük kettőt a Peking mellett fekvő Tianjin városában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »