Megint egymásnak feszült Izrael és Irán

Izrael a közel-keleti régió egyetlen titkos és be nem vallott nukleáris fegyverprogrammal, valóban létező nukleáris arzenállal rendelkező országa – jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter péntek hajnalban.

A politikus szavait az IRNA teheráni hírügynökség idézte. Zaríf arra reagált a Twitteren, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az ENSZ-közgyűlésen New Yorkban azt mondta: Iránnak titkos raktára van Teheránban, amelyben nukleáris anyagokat tárol. Állítása szerint mindez azt bizonyítja, hogy az iszlám köztársaság nem hagyott fel atomfegyver-programjával.

Az iráni diplomácia irányítója válaszul azt hangoztatta: ideje lenne, hogy Izrael bevallja, rendelkezik nukleáris fegyverekkel és azt vizsgálják meg nemzetközi ellenőrök.

„Semmilyen szemfényvesztés és showműsor nem leplezheti el a tényt, hogy térségünkben Izrael az egyetlen rezsim, amely titkos és be nem vallott atomfegyver-programmal rendelkezik, beleértve azt is, hogy valódi nukleáris arzenálja is van” – írta a közösségi oldalon Zaríf. A nemzetközi közösség gyakorlatilag nyílt titokként kezeli, hogy Izraelnek van atomfegyvere, de ezt a zsidó állam soha sem erősítette meg vagy ismerte be.

Zaríf szerint Izrael politikájával az elszigeteltségbe taszította az Egyesült Államokat az ENSZ-közgyűlésében és a Biztonsági Tanácsban. Az iráni külügyminiszter obszcén vádaskodásnak nevezte Netanjahu állításait, aki szerinte olyan ember, aki nem tud leállni a hazudozással.

New York, 2018. szeptember 27.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök állítólagos iráni atomlétesítményt ábrázoló felvételeket mutat felszólalása közben az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 27-én. (MTI/AP/Richard Drew)

Netanjahu az ENSZ-ben mondott beszédében azt is állította, hogy Iránnak az ország fővárosában van egy másik titkos létesítménye is, egy rejtett nukleáris raktára, amelyben hatalmas mennyiségű felszerelést és anyagot tárol leplezett atomprogramjához. Mint mondta, a szőnyegtisztító vállalkozásnak álcázott lerakatban a teheráni vezetés az atomprogramjához szükséges, mintegy 300 tonna anyagot és felszerelést tárol. Netanjahu fényképeket és térképeket is mutatott az állítólagos raktárról.

Az izraeli kormányfő szerint mióta a zsidó állam birtokába jutott az iráni titkos atomarchívum, a teheráni vezetés a raktár kiürítésén fáradozik. A politikus egyben felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy haladéktalanul vizsgálja át a létesítményt. Netanjahu nem nevezte meg, milyen anyagról van szó és azt sem állította, hogy Irán megsértette volna a nemzetközi hatalmakkal kötött atomalkut.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Donald Trump amerikai elnök azonban májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és újabb szankciókat léptetett életbe az iszlám köztársasággal szemben. Izrael a kezdetektől fogva ellenezte a többhatalmi megállapodást Iránnal.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »