Októbertől korlátozás nélkül vehetnek fel pénzt a görögök

A görög pénzügyminisztérium közleménye szerint október 1-től a lakosság már korlátozás nélkül vehet ki pénzt számláiról Görögországban. Eddig a felső limit havi 5 ezer euró volt, amit júniusban növeltek az addigi 1800 euróról.

Emellett – szintén októbertől – a külföldre utazó görögök az eddigi 3 ezer euró helyett 10 ezer eurót vihetnek ki az országból, illetve külföldi pénzintézeteknél is vehetnek fel pénzt saját számláikról: 5 ezer eurót havonta. A külföldi átutalások legnagyobb napi engedélyezett összege pedig 40 ezer euróról 100 ezer euróra nő.

A tőkekorlátozást 2015. június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett. 2014 novembere és 2015 júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök, attól tartva, hogy Görögország kiesik az euróövezetből. A görög jegybank legfrissebb adatai szerint idén július végén 130,24 milliárd eurót tettek ki a bankbetétek, ami 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A tőkekorlátozás tehát segített megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt: lefékezte például a gazdaságot, a GDP zsugorodni kezdett.

A tőkekorlátozások teljes feloldására csak azután kerülhet sor, ha sikerül megteremteni a pénzügyi és makrogazdasági stabilitást – közölte a görög pénzügyminisztérium.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »