Deraa városa immár lázadómentes övezet

Mintegy 750 ember hagyta el vasárnap a szíriai fegyveres lázadás bölcsőjének tekintett várost, Deraát az úgynevezett megbékélési megállapodások keretében, amelyek a felkelők szempontjából lényegében fegyverletételt jelentenek.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint tizenöt buszon szállították el azokat, akik úgy döntöttek: nem kívánnak a damaszkuszi rezsim ellenőrzése alatt élni. A buszokon főként fegyveres lázadók és családtagjaik voltak.

Az AFP tudósítójának beszámolója szerint a férfiakat a megbékélési megállapodások létrejöttében központi szerepet játszó orosz katonák vizsgálták át, a nőket a szíriai kormányhadsereg női tagjai. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) aktivistahálózatának igazgatója, Rámi Abder-Rahmán közölte: a buszokat a városon kívül is megállították, ahonnan egy végső ellenőrzést követően indultak útnak az északi Idlíb tartományba. Damaszkusz Idlíbbe szorította vissza a felkelőket, a tartomány nagy része lázadó szervezetek ellenőrzése alatt áll.

Deraa tartomány visszafoglalásáért június közepén indítottak nagyszabású offenzívát a szíriai kormányerők és szövetségeseik. Ez idő alatt százezrek váltak földönfutóvá és kényszerültek menekülésre.

Július elején már több településen tárgyalásokat folytattak a damaszkuszi rezsimhez hű fegyveresek és a felkelők, s bár több alkalommal zátonyra futottak a megbeszélések, a kormányerők és az orosz légierő támadásai úgynevezett megbékélési megállapodásokra kényszerítették a felkelőket.

     Szíriai kormánykatona az ország zászlaját viszi a naszíbi határátkelõnél, a Jordániával szomszédos délnyugat-szíriai Deraa tartományban 2018. július 7-én. (MTI/EPA/Juszef Badaui)

Ezeket a megállapodásokat a szíriai és orosz hatóságok kötik a nem Damaszkusz ellenőrizte területek lakosságával, illetve azok képviselőivel. A hatóságok felajánlják a végleges fegyverletételt elutasító lázadóknak, hogy elszállítják őket más területekre, míg a maradni kívánó felkelőknek és civileknek át kell esniük a kormányerők átvilágításán. A megállapodások alapfeltétele a fegyverek beszolgáltatása a szíriai és orosz hatóságoknak.

Felkelő források a Reuters brit hírügynökségnek azt mondták, hogy a korábban lázadók által ellenőrzött deraai települések legtöbbje megbékélési megállapodásokat kötött, a tartományban így már csak két város van, amely nem adta meg magát. Egyes megállapodások értelmében az orosz katonai rendészet felügyeli ezentúl a városok biztonságát, és számos volt felkelőt beolvasztanak a helyi biztonsági erőkbe.

Eközben a szíriai fegyveres erők offenzívát indítottak a Deraától nyugatra fekvő, Jordániával és az Izrael ellenőrizte Golán-fennsíkkal szomszédos el-Kuneitra tartomány ellen. A kormányerők a lázadók uralta térséget északi irányból támadták meg. El-Kuneitre déli csücskében az Iszlám Állam ellenőriz egy nagyobb területet a jordániai határ közelében.

Az OSDH beszámolója szerint a kormányerők intenzív bombázás és ágyúzás után elfoglaltak egy el-kunetrai települést hét kilométerre a Golán-fennsíktól. Izrael korábban többször is figyelmeztetett, hogy kemény válaszlépéseket tesz, ha szíriai egységek túlságosan megközelítik a határát. Jeruzsálem attól tart, hogy a szíriai előrenyomulás által a damaszkuszi rezsim szövetségesei, a zsidó állam ellenségei, Irán és a Hezbollah libanoni szélsőséges szervezet túl közel kerülnek Izrael területéhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters / AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »