Célegyenesben az EU reformja

Formálódik az euróövezet továbbfejlesztéséről szóló német-francia javaslatcsomag előkészítése. A legtöbb ügyről már megállapodtak, az utolsó nyitott kérdéseket Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök jövő heti találkozóján döntik el – jelentették vasárnap német hírportálok.

Idézték Bruno LeMaire francia pénzügyminiszter Twitter-bejegyzését, amely szerint a német pénzügyminiszterrel, Olaf Scholz-cal szombaton Hamburgban folytatott megbeszélés révén elérhető közelségbe került a végső megállapodás.

A két miniszter az utóbbi időszakban négyszer egyeztetett, felváltva Németországban és Franciaországban. A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésekről rendre az szivárgott ki, hogy a tárgyalás nehéz, de halad, és addig nem lesz megállapodás, amíg nincs egyetértés minden részletkérdésben.

A szombaton késő estig folytatott utolsó, ötödik tárgyalásról név nélkül nyilatkozó források elmondták, hogy érzékeny ügyekben is nagyot léptek előre, legfőképpen a francia fél által javasolt euróövezeti közös költségvetés témájában.

Az ügyet először Emmanuel Macron vetette fel egy tavaly szeptemberi beszédében. Elképzelése szerint az euróövezeti tagországok összesített hazai összterméke (GDP) több százalékának megfelelő nagyságú költségvetést kell összeállítani a zóna gazdasági, pénzügyi egységének erősítésére.

Angela Merkel a német kormányalakítás elhúzódása miatt csak az idén június elején válaszolt nyilvánosan: egy lapinterjúban elmondta, hogy egy legfeljebb néhány tízmilliárd eurós, úgynevezett beruházási költségvetést tart elképzelhetőnek, amelyből a tagországok egymáshoz viszonyított különbségeinek csökkentését, az euróövezeti konvergenciát szolgáló programokat kellene finanszírozni. Hozzátette: azt is el kell még dönteni, hogy az EU 19 tagját összefogó euróövezet költségvetése a teljes – Nagy-Britannia nélkül számolva – 27 tagú közösség közös költségvetésének része legyen-e, vagy külön kezeljék.

A német-francia javaslatcsomag másik központi eleme várhatóan az lesz, hogy az állandó euróövezeti válságkezelő mechanizmus (ESM) továbbfejlesztésével – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintájára – alapítsák meg az úgynevezett euróövezeti valutaalapot, amely hitelekkel támogatná a külső segítségre szoruló tagországokat, és az Európai Bizottsággal együtt ellenőrizné valamennyi tag államháztartási gazdálkodását.

Emmanuel Macron és Angela Merkel kedden tárgyal a két kormány számos tagjának részvételével a  német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában, a Meseberg kastélyban. Az egész napos találkozón a tervek szerint végső formába öntik a közös javaslatokat, amelyeket hivatalosan az EU június 28-án kezdődő csúcstalálkozóján mutatnak be.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »