Bevállalta a hirtelen kamatemelést a török jegybank

Agresszív mértékű, 300 bázispontos kamatemelést hajtott végre a török jegybank szerdán tartott rendkívüli ülésén, hogy megpróbálja megállítani a nemzeti fizetőeszköz leértékelődését. 

A döntés bejelentése után hirtelen erősödni kezdett a török líra dollárhoz viszonyított árfolyama: a bejelentés előtt még 4,9290-es történelmi mélypontra csúszott le az árfolyam, jelenleg már a 4,56 körüli szinten folyik a kereskedés.

A jegybank az úgynevezett késői likviditási ablak (Late Liquidity Window) kamatát emelte meg 13,5 százalékról 16,5 százalékra, ugyanakkor az egynapos jegybanki hitel kamatát 9,25 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát 7,25 százalékon, az egyhetes repokamatlábat pedig 8,00 százalékon hagyta.

A török jegybank hónapok óta egyre feljebb tolja a késői likviditási ablak kamatát, miközben január óta nem változtatott a hitelköltségek szabályozására használt három hagyományos jegybanki kamaton, és ezzel minden alkalommal erősíteni tudta a lírát.

A Late Liquidity Facility az a hitelezési instrumentum, amelyet a török jegybank használ a török bankok hitelellátására török lírában, a török bankrendszer napi likviditási igényeinek fedezésére. Azért late (késői), mert általában a kereskedési nap végén lehet igénybe venni, ha a zárási tranzakciókhoz a bankoknak gyors likviditásra van szükségük.

A török fizetőeszköz értékének 20 százalékát veszítette el idén a dollárhoz képest, miután a feltörekvő országok devizái közül már tavaly is egyike volt a legrosszabbul teljesítőknek.

  • Előzmények:

Londoni pénzügyi elemzők éppen szerdán figyelmeztettek arra, hogy Törökországban teljes körű valutaválság alakult ki, amelyre a török jegybanknak azonnali és határozott monetáris szigorítással kell reagálnia.

A múlt héten különösen erős eladási hullám indult el annak nyomán, hogy az önmagát a kamatok ellenségének minősítő Recep Tayyip Erdogan török államfő arról beszélt, hogy várakozásai szerint a június 24-i előrehozott elnök- és parlamenti választások után az államfő erősebb ellenőrzést gyakorol majd a monetáris politika felett.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »