Hiába engedett a kormány, tovább tüntetnek Nicaraguában

A munkáltatói és a munkavállalói befizetések növelését és a nyugdíjak csökkentését célzó reform ellen hatalmas tömegek tiltakoznak az utóbbi napokban a latin-amerikai országban. Latin-Amerika második legszegényebb országában a kormány arra készült, hogy 22,5 százalékra emeli a társadalombiztosítási járulékokat, és ezzel párhuzamosan 5 százalékkal csökkenti a nyugdíjakat. A rendeletet vasárnap visszavonták, de a tüntetések még mindig tartanak.

Hat nap alatt 34-en vesztették életüket Nicaraguában a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban – adta hírül szerdán a nicaraguai Emberi Jogi Központ (Cenidh). A közlés szerint a sérültek száma 66, közülük 12 állapota súlyos, intenzív ellátást igénylő. A civil szervezet tudomása szerint további 16 embernek nyoma veszett.

Tüntető égő gumiabroncsok között a rohamrendőrökkel vívott összecsapás közben a nicaraguai főváros, Managua egyik főutcáján 2018. április 20-án.  (MTI/AP/Alfredo Zuniga)

Tüntető égő gumiabroncsok között a rohamrendőrökkel vívott összecsapás közben a nicaraguai főváros, Managua egyik főutcáján 2018. április 20-án. (MTI/AP/Alfredo Zuniga)

A nyugdíjreformmal a kormány a társadalombiztosítási rendszer hiányából akart így lefaragni, de a tömegek tiltakozása miatt vasárnap kénytelenek voltak visszavonni a reformtervezetet, ami azonban kevésnek bizonyult az elégedetlenség lecsillapítására, és a demonstrációk azóta is folytatódnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Elfajultak a nyugdíjreform miatti demonstrációk Nicaraguában

Elérték céljukat a tüntetők Nicaraguában

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »