Észak-Korea bezárja nukleáris kísérleti telepét, leállítja a rakétateszteket

Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét – jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben üdvözölte a döntést.

Kim Dzsong Un szavait a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte másnap. Eszerint április 21-től Észak-Korea leállítja az atom- és az interkontinentális rakétákkal végzett kísérleteket. Ezzel egy időben, hogy megerősítsék az atomkísérletek leállítására adott ígéretet,   bezárják az ország északi részén lévő nukleáris kísérleti telepet.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, a párt központi bizottságának plenáris ülésén Phenjanban 2018. április 20-án. Kim Dzsong Un április 21-én bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. (MTI/EPA/KCNA)

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, a párt központi bizottságának plenáris ülésén Phenjanban 2018. április 20-án. Kim Dzsong Un április 21-én bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. (MTI/EPA/KCNA)

Észak-Korea egyben csatlakozik a globális nukleáris leszerelési folyamathoz. Nem fog nukleáris fegyvert és azzal kapcsolatos műszaki ismereteket átadni más országoknak – tette hozzá Kim Dzsong Un, aki a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága plenáris ülésén beszélt. A fórumot azért tartották, hogy megvitassák az ország új politikáját, amely a gazdaság megerősítésére összpontosít. Elmondta, hogy országa sohasem fog nukleáris fegyvert bevetni, ha nem éri nukleáris fenyegetés vagy provokáció.

Az észak-koreai vezető a héten már tett egy fontos bejelentést, mely azt mutatta, hogy nem csak üres ígéretekkel készül a közelgő csúcstalálkozókra. Csütörtökön kijelentette, hogy immár nem teszi nukleáris programja feladásának feltételévé azt, hogy az Egyesült Államok kivonja csapatait a Koreai-félszigetről.

Kompromisszumkésznek tűnik Kim Dzsong Un

A bejelentések tehát napokkal azelőtt történtek, hogy Kim Dzsong Un április 27-én találkozik Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban.

Dél-Korea üdvözölte szombaton az észak-koreai bejelentést. A szöuli elnöki hivatal közleményében azt írta, hogy az észak-koreai bejelentés jelentős előrelépés a Koreai-félsziget atommentesítésében, amelyet a világ is akar. Nagyon kedvező környezetet teremt a közelgő Korea-közi, valamint az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti csúcstalálkozóhoz.

Donald Trump szokása szerint Twitter-bejegyzésben reagált a phenjani bejelentésre.

„Nagyszerű hír Észak-Koreának és a világnak” – fogalmazott mikroblog-bejegyzésében Donald Trump, majd utalva közelgő csúcstalálkozójára Kim Dzsong Unnal, hozzátette: „Nagy előrelépés! Várom a csúcstalálkozónkat!”.

Trump szerdán a floridai Mar-a-Lago villában Abe Sindzó japán kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén megerősítette, hogy javában tartanak az előkészítő tárgyalások a várhatóan május végén vagy június elején tartandó csúcstalálkozóról. Részletekről az elnök nem beszélt, de azt elmondta, hogy pillanatnyilag öt lehetséges helyszínt vizsgálnak.

Kono Taro japán külügyminiszter szerint Észak-Koreának 2020-ig teljesen meg kell szabadulnia atomfegyvereitől, a folyamatnak visszafordíthatatlannak és ellenőrizhetőnek kell lennie. A politikus a Nikkei című lapnak nyilatkozva a 2020-as időpontot azért tartotta fontosnak kijelölni, mert az atomfegyver-mentesítésnek még a jelenlegi amerikai, dél-koreai és japán vezetés időszakában kellene megtörténnie, miközben Észak-Koreában nem fog változni a vezető személye. Ha elhúzódna a folyamat, akkor a keletkező szünetet Észak-Korea felhasználhatná arra, hogy folytassa atomfegyverének fejlesztését – érvelt a tokiói diplomácia vezetője.

Az észak-koreai Punggje-Ri atomkísérleti telepen 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, a legutolsót tavaly szeptemberben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Yonhap/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »