Az amerikai Demokrata Párt beperelte az orosz kormányt

Az amerikai Demokrata Párt beperelte az orosz kormányt, Donald Trump elnökválasztási kampánycsapatát és a WikiLeaks kiszivárogtató portált azzal az indoklással, hogy a 2016-os elnökválasztás idején összejátszottak a választási folyamat megakasztása érdekében.

A párt vezető szerve, a Demokrata Országos Bizottság (DNC) egy manhattani szövetségi bíróságon nyújtotta be a keresetet pénteken. A perkeresetről elsőként hírt adó The Washington Post című napilap információi szerint a Demokrata Párt arra hivatkozott: a Trump-kampány munkatársai összejátszottak az orosz kormánnyal és annak katonai hírszerzésével abból a célból, hogy ártsanak a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton kampányának és elősegítsék Donald Trump megválasztását.

  • Központban a Facebook
Valóban nem nehéz kapcsolatot felfedezni a Donald Trump kampányát segítő személyek és az orosz befolyásolás között, a Facebook adatkezelési botrányában mindkét félnek komoly szerep jutott. Az egyik legalapvetőbb összefüggés az, hogy a Cambridge Analytica alapítói, illetve befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt, és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója.

A Fehér Ház volt stratégája, Steve Bannon beszél a zürichi Weltwoche rendezvényen 2018. március 6-án. EPA/ENNIO LEANZA

A Fehér Ház volt stratégája, Steve Bannon beszél a zürichi Weltwoche rendezvényen 2018. március 6-án. EPA/ENNIO LEANZA

A Cambridge Analytica 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg, s ebből 71 millió felhasználó volt amerikai. Az adatok segítségével pszichológiai profilt állítottak össze az egyes felhasználókról, és ennek segítségével célzott üzeneteket küldtek a felhasználóknak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit-amerikai céget az oldalról, valamint több száz orosz fiókot is töröltek, melyek szintén a választáshoz kapcsolódó, befolyásoló tartalmakat tettek közzé.

Tom Perez, a DNC elnöke közleményben szögezte le: „a 2016-os elnökválasztási kampány idején Oroszország mindenre kiterjedő támadást indított demokráciánk ellen és ehhez készséges és aktív partnerre talált Donald Trump kampánycsapatában”.

A pártvezető hangsúlyozta: „ez precedens nélküli hazaárulást jelent: az Egyesült Államok egyik elnökjelöltjének kampánya egy ellenséges külföldi hatalommal szövetkezve támogatja meg saját esélyeit az elnökség elnyerésére„.

A perkereset határozottan azt állítja, hogy az orosz hackertámadások – kiegészülve Trump munkatársainak oroszországi kapcsolataival és a hackertámadások nyilvános helyeslésével – kimerítik a jogszerűtlen összeesküvést a választások befolyásolására, ami a Demokrata Pártnak komoly károkat okozott.

Közben a Robert Mueller vezette különleges bizottság változatlanul vizsgálja Donald Trump választási kampánya munkatársainak vélelmezett egyeztetéseit oroszokkal. A múlt hónapban a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus tagjai bejelentették: semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy Trump és munkatársai összejátszottak volna oroszokkal, vagy hogy egyáltalán Oroszország segíteni akarta volna a republikánus elnökjelöltet. A demokraták akkor elutasították mind a megállapításokat, mind az érvelést. Maga Donald Trump többször is – legutóbb szerdán, az Abe Sindzóval tartott floridai tárgyalásai után – hangsúlyozta, hogy munkatársai nem játszottak össze az oroszokkal, illetve, hogy az oroszok nem is környékezték meg őket.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »