Pellegrinivel generációváltás kezdődik a szlovák kormánypártban

Robert Fico kormánypártján, az Irány-Szociáldemokrácián (Smer-SD) belüli generációváltás „első fecskéje” lehet a 42 éves Peter Pellegrini, akit csütörtökön bízott meg az új szlovák kormány megalakításával Andrej Kiska államfő.

Az 1975-ben született Peter Pellegrini politikai karrierje az ezredfordulón kezdődött, s személye azóta Robert Fico pártjához kötődik. Pellegrini a párton belül a fiatalabb generáció képviselőjének számít.

A politikus az utolsó Fico-kormányban a befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségét tölti be. Már néhány éve Robert Fico lehetséges utódjaként emlegetik, de a „trónutódlásra” a tervezettnél korábban kerül sor az elmúlt hetek belpolitikai válsága miatt.

Pozsony, 2018. március 15. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Pozsony, 2018. március 15.
Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

A besztercebányai születésű, közgazdász végzettséggel rendelkező politikus az államigazgatás minden lépcsőfokán állt már: 2002-ben képviselői asszisztensként kezdte, később parlamenti képviselő, pénzügyi államtitkár, oktatásügyi államtitkár lett, majd a pozsonyi törvényhozás házelnöki posztját is betöltötte.

Pellegrinit 2016-tól befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes. Pártja már mintegy fél éve próbálja „felfuttatni”, szerepeltetni, és a nagyközönség előtt is közismertté tenni, ennek ellenére mindmáig az Irány kevésbé karakteres politikusai közé tartozott, eddigi megnyilatkozásai inkább ideológiamentesek, szakmai jellegűek voltak.

A közvéleményben egyértelműen a hozzáértő politikusi kép alakult ki róla, olyan politikusnak ismerik, aki gyakorlatilag bármilyen tisztségben hasznavehető pártja számára, és előnyei közé sorolható az is, hogy pártja egyes vezető politikusaitól eltérően a neve eddig semmilyen negatív színezetű ügyben nem merült fel.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »