Növelné a pénzügyi versenyképességet és kizöldítené a gazdaságot az EU

Az Európai Bizottság csütörtökön cselekvési tervet mutatott be a tisztább és fenntarthatóbb gazdaság megteremtése, valamint a pénzügyi szolgáltatások területén megjelenő technológiaalapú innovációk kiaknázását elősegítő intézkedésekről a versenyképesebb európai pénzügyi piac megvalósítása érdekében.

A gazdaság „kizöldítése”

Közleményében a brüsszeli testület rámutatott: sürgősen cselekedni kell, ugyanis évente körülbelül 180 milliárd euró további beruházás szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió eleget tehessen a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásainak, például 40 százalékkal csökkentse 2030-ig az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A bizottság ezért ütemtervet határozott meg annak céljából, hogy megerősítse a finanszírozás szerepét a „környezeti és társadalmi célokat megvalósító gazdaság” kialakításában. Olyan pénzügyi rendszert kell létrehozni, amely támogatja az EU éghajlatügyi és fenntartható fejlesztési menetrendjét – húzták alá.

Mint írták, mindenekelőtt létre kell hozni a „közös nyelvet”, egy olyan egységes uniós osztályozási rendszert, amely meghatározza, mi számít fenntarthatónak, s mely területeken képes a fenntartható beruházás a legnagyobb hatást kifejteni. Ezután uniós címkéket kell alkotni a „zöld pénzügyi termékek” számára az említett osztályozási rendszer alapján, amely lehetővé tenné a kritériumoknak megfelelő beruházások azonosítását.

A testület emellett pontosítaná az eszközkezelők és intézményi befektetők azon kötelezettségeit, amelyek értelmében a fenntarthatóság szempontját is figyelembe kell venniük a beruházások során. Előírnák azt is, hogy a biztosítási és befektetési vállalatok a fenntarthatósági preferenciákat figyelembe véve nyújtsanak tanácsot ügyfeleik számára.

„A zöldebb és fenntarthatóbb gazdaság felé való elmozdulás jó a munkahelyteremtésnek, jó az embereknek és jó a bolygónknak. A mai napon azt biztosítjuk, hogy a pénzügyi rendszer e cél megvalósítását szolgálja. Javaslatunk lehetővé teszi a befektetők és a polgárok számára olyan döntések meghozatalát, amelyeknek köszönhetően a pénzüket felelősségteljesebb módon, a fenntarthatóságot támogatva használják fel” – hangsúlyozta Frans Timmermans, a szervezet első alelnöke.

Valdis Dombrovskis pénzügyi stabilitásért felelős uniós biztos kiemelte: „csak a pénzügyi szektor segítségével lehet kipótolni az éghajlat- és energiapolitikai célok megvalósítását akadályozó évi 180 milliárd eurós finanszírozási hiányt. Ez hozzájárul majd ahhoz, hogy fenntartható jövőt teremtsünk a jövő generációi számára”.

A pénzügyi piac versenyképessége

Az Európai Bizottság csütörtökön cselekvési tervet mutatott be a pénzügyi szolgáltatások területén megjelenő technológiaalapú innovációk kiaknázását elősegítő intézkedésekről a versenyképesebb európai pénzügyi piac megvalósítása érdekében.

Valdis Dombrovskis tájékoztatása szerint az intézkedések célja, hogy Európa a pénzügyi technológiák globális központjává váljon, valamint, hogy az európai vállalkozások és befektetők a lehető legnagyobb mértékben kihasználhassák azokat az előnyöket, amelyeket az egységes piac kínál ezen a területen.

Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos a terv részleteit ismertetve elmondta, első jelentős intézkedésként a bizottság új szabályokat terjesztett elő a közösségi finanszírozást – az úgynevezett crowdfundingot – biztosító platformok belső piaci növekedésének elősegítésére. A cselekvési tervvel a bizottság lehetővé kívánja tenni a pénzügyi szféra számára a gyorsan fejlődő új technológiák, például a blokkláncok, a mesterséges intelligencia és a felhőszolgáltatások alkalmazását.

A terv másik célkitűzése a piacok biztonságának növelése és a piaci hozzáférés megkönnyítése az új szereplők számára. A bizottság emellett úgynevezett páneurópai címkét javasol bevezetni a közösségi finanszírozási platformok számára. Ennek segítségével az a platform, amelyet az egyik tagállamban már engedélyeztek, az összes többi tagállamban is működhet majd.

„Az új technológiák, azáltal, hogy gyökeresen megváltoztatják a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés módját, átformálják a pénzügyi iparágat. A finanszírozás alternatív forrásai, például a közösségi finanszírozás vagy a személyközi hitelezés, közvetlen kapcsolatot hoznak létre a megtakarítások és a beruházások között, és hozzáférhetőbbé teszik a piacot az innovatív vállalkozók, az induló vállalkozások és a kisvállalkozások számára. Ez a tőkepiaci unió egyik alapvető célja” – fogalmazott az uniós biztos.

Forrás: MTI

Friss hírek