Először választottak meg hindu nőt a pakisztáni szenátusba

A pakisztáni választások történetében első alkalommal bekerült a szenátusba egy, a hindu kisebbségből származó nő.

Krisna Kumari, aki a Pakisztáni Néppárt tagja, a kasztrendszer legalsó fokán álló érinthetetlenek közé tartozik, egy, a tálibokhoz köthető hitszónokkal szemben diadalmaskodott a szombaton tartott választáson.

A parlament alsóházának és a négy tartomány helyi parlamentjeinek képviselői a 104 fős szenátus felét választották meg hatéves időtartamra.

A tisztségéből eltávolított Navaz Sarif volt kormányfő pártjának 33 mandátummal relatív többsége van a felsőházban, miután 15 mandátumot szerzett szombaton. A korábbi pakisztáni elnök, Aszif Ali Zardari pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) a második lett. Az ellenzéki Imran Hán egykori krikettsztár pártja, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) lett a harmadik.

A független Pakisztán az akkori brit domínium India vallási alapon történő kettéosztásával 1947. augusztus 14-én jött létre. Az így keletkezett állam hindu lakosságának többsége a lakosságcsere keretében Indiába menekült még abban az évben. Akik maradtak, a politikai és gazdasági lét szélére sodródtak. A hinduk, akár a többi kisebbség, azóta is szenved a muzulmán többség általi hátrányos megkülönböztetéstől.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Leo-Varadkar-700x466_cut

Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-számla kifizetése lesz a kilépési folyamat kritikus pontja, a témában már körvonalazódik a megegyezés, a britek várhatóan 2064-ig fizetni fognak. Az ír-északír határ kérdésében viszont még mindig nem látszik a megoldás: Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke hangos nemtetszését fejezte ki Theresa May azon terve kapcsán, hogy előzetes regisztrációhoz kötnék a határátlépést.

Read More »