Berlusconi kész visszatérni, amint lejár a közügyektől való eltiltása

Silvio Berlusconi, aki eddig négyszer viselte a miniszterelnöki tisztséget Olaszországban, kedden bejelentette, hogy miután 2019-ben lejár a közügyektől való eltiltása, újra elvállalná a kormányfői tisztséget egy esetleges előrehozott választáson.

„Rendelkezésére állok Olaszországnak” – hangoztatta a 81 éves politikus, akit az ANSA olasz hírügynökség idézett.

Elemzők szerint, ha a vasárnap megrendezett parlamenti választások nem teremtenek világos hatalmi viszonyokat és gyenge kormány alakulna, úgy jövőre lehet, hogy ismét választásokat kell tartani. A médiamogul politikus világossá tette: ebben az esetben készen állna indulni egy jobbközép koalíció miniszterelnök-jelöltjeként.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök beszédet tart a Forza Italia egyik kampányeseményén Milánóban, 2018 február 25.-én. EPA/FLAVIO LO SCALZO

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök beszédet tart a Forza Italia egyik kampányeseményén Milánóban, 2018 február 25.-én. EPA/FLAVIO LO SCALZO

Mivel Silvio Berlusconit korrupciós ügyben jogerősen elmarasztalták, 2019-ig nem viselhet semmiféle közhivatalt. Berlusconi ezzel összefüggésben úgy vélte, hogy az utóbbi években koholt vádakkal és rágalmakkal halmozták el. „Az olaszok azonban megértették, hogy mindez kitaláció volt. Most sikerült ismét kapcsolatot teremtenem azokkal az olaszokkal, akik hittek ezeknek a hamis vádaknak” – hangsúlyozta a Hajrá Olaszország (FI) párt vezetője.

  • Korábban írtuk:

Berlusconi egyben kizárt egy nagykoalíciót a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párttal (PD) a vasárnapi megmérettetést követően. Mint mondta, az FI és a PD eltérő értékeket vall, s jobbközép politikusokként elkötelezettek saját szavazóik felé, hogy ne lépjenek koalícióra a balközép párttal. Ugyanakkor kiemelte: a Hajrá Olaszország szövetsége szilárd alapokon nyugszik a bevándorlás ellenes Északi Ligával.

Berlusconi egyúttal közölte, Antonio Tajanit javasolná miniszterelnöknek a jobbközép erők győzelme esetén. Az Európai Parlament elnöke, az FI társalapítója és Berlusconi szövetségese egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »